maandag 30 november 2009

Zelfgemaakte kruidnootjes



Het heerlijk avondje komt er aan. Jaaahaa, ik weet dat je deze dingen bij elke supermarkt of op elke straathoek voor een habbekrats kan kopen. Waarom zou je ze dan zelf gaan maken? Omdat zelfgemaakt altijd het lekkerste is, omdat je hele huis naar de nootjes gaat ruiken en omdat het leuk is om die kleine bolletjes te rollen en ze in de oven te zien gaan. Kinderen vinden dit ook fantastisch (en het deeg is lekker genoeg om van te snoepen). Houd je niet van de ronde vorm? Dan maak je er lekker vierkantjes van. Genoeg redenen dus. Vind je dat niet genoeg, ik zou zeggen ren naar de super want nu zijn ze er nog! Als je dit recept leest als het juli is dan heb je er gelijk nog een reden bij om dit te gaan maken. Ook als je in het buitenland woont is het toch fijn om de sinterklaassfeer in huis te halen. Wist je trouwens dat deze nootjes ook lekker zijn in de vanillevla of een custardpudding? Uiteraard smaken ze ook heerlijk in de pudding van frambozen Als je het dan snel wil doe je dat natuurlijk met gekochte kruidnootjes! Ik zag trouwens bij de Aldi een doos 'kruidnootjesmix' da's ook makkelijk. Het recept hoef ik eigenlijk niet te bloggen omdat het 'all over the internet' is maar toch. Mocht je toevallig op deze pagina beland zijn dan vind je hieronder het recept voor deze kleine rakkers.

Ingrediënten

- 100 gram boter
- 125 gram basterdsuiker(bruin of wit naar keuze)
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 mespuntje zout
- 3 eetlepels melk

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden en vet de bakplaat in met margarine. Zeef het bakmeel, zout, basterdsuiker en speculaaskruiden boven een kom en voeg de boter en de melk toe. Kneed alles goed door elkaar tot een soepel deeg. Voeg eventueel nog wat melk toe wanneer het deeg te kruimelig is. Maak van het deeg kleine balletjes. Maak ze allemaal ongeveer even groot, anders worden ze niet goed tegelijk gaar. Leg ze op het bakblik en druk ze iets plat. Bak ze in 15 tot 20 minuten lichtbruin en gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten