vrijdag 27 november 2009

Frambozenbavarois


Nu ik toch met frambozen en gelatine in de weer ben dacht ik opeens aan mijn frambozenbavarois. Leuk en makkelijk om te maken en het gerechtje komt pas op het bord tot leven. Maar je kan het in verschillende vormpjes laten opstijven of combineren met de limoenpuddinkjes Op de foto zie je de bavarois zonder saus, maar met het sausje smaakt hij wel het lekkerste. Leuk is ook om het toetje in 2 lagen te maken. Dan vul je de glazen of dessertcoupes met de helft limoen en de andere helft frambozen. Ook leuk met halve aarbeien aan de zijkant mee opgesteven in de koelkast en zo kan ik nog wel even doorgaan. Google maar eens op bavarois en je krijgt vanzelf inspiratie. Zelfs met een klein chocolaatje heb je al een heel ander dessert. Hier in ieder geval het basisrecept wat ik altijd gebruik. Als je dit onder de knie hebt is het voortaan een eitje om feestelijke toetjes voor je gasten maken.


Ingrediënten
- 500 gr frambozen + 225 gr frambozen
- het sap van 2 citroenen (apart geperst)
- 100 gr crème fraîche
- 120 gr poedersuiker + 50 gr poedersuiker
- 6 blaadjes witte gelatine + half blaadje gelatine
- 300 ml geklopte slagroom
- 40 ml water

Bereidingswijze
Het gerecht maak je in twee gedeelten. Eerst maak je de bavarois en erna maak je het sausje voor erbij. Pureer ongeveer 500 gram diepgevroren of verse frambozen met het sap van 1 citroen en zeef het, bewaar de saus. Klop de slagroom lobbig en zet het in de koeling. Week de gelatine ongeveer 10 minuten in koud water. Breng de saus met poedersuiker aan de kook en los geweekte gelatine op. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur en spatel er dan voorzichtig de crème fraîche en geslagen room door heen. Vul dessertglaasjes of een grote vorm met de bavarois vorm en laat het minimaal 6 uur opstijven.Voor de saus week je ook het blaadje gelatine ongeveer 5 minuten in koud water. Doe de 225 gr frambozen, citroensap en de suiker in een sauspan en zet op zacht vuur. Verhit het geheel maar blijf ondertussen goed doorroeren. Los vervolgens de gelatine erin op. In de blender pureren, zeven en vervolgens af laten koelen. Giet de saus in een garneerfles of kleine spuitzak met kleinste opening. Garneer de bavarois met de verse frambozensaus en wat verse frambozen en slagroom.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen