maandag 16 november 2009

Kip en groenten uit de ovenDit is echt een zelf verzonnen gerecht maar inmiddels een klassieker hier in huis. In het begin had ik er best wat moeite mee om zo'n grote kip in de oven te stoppen maar als je bedenkt dat hij er alleen maar een uur in hoeft en dan gewoon goed is dan is dit echt het makkelijkste recept wat je ooit zult maken.

Ingrediënten

- hele kip
- sambal
- olijolie
- 4 grote aardappelen of 1 zak aardappelpartjes
- Courgette in dikke plakken
- 2 uien in parten
- Bospeen door midden gesneden
- zout en peper
- 2 bollen knoflook
- Verse peper en zout
- Evt. rozemarijn

Bereidingswijze

Smeer de kip in met de sambal. Wees niet bang dat je teveel gebruikt of dat het een heet gerecht wordt want je proeft niets van de scherpe kant van de sambal terug. Echt niet!
Leg de kip in het midden van de ovenschaal. Zet de kip alvast in de voorverwarmde oven. Snijd de groenten. Haal de schaal er uit en leg er
de aardappelpartjes erom heen daar door heen de groenten. Maal er zout en peper uit de molen overheen. Besprenkel het met olijfolie en meng het met je handen door elkaar (kun je ook vooraf doen en dan alles in de warme ovenschaal naast de kip gieten). Zet het gerecht terug de oven van 200 graden.

Combinaties

- Met tomaat (kleine trostomaatjes)
- Zonder wortel
- Met groenten naar keuze, gebruik stevige zoals pompoen, venkel etc.
- Meng de knoflooktenen er met schil en al doorheen. Heerlijk om straks over je aardappels heen uit te knijpen. - Met de andere bol knoflook vul je de kip
- Snijd de aardappelen met schil en al in parten van 4
- Voeg de rozemarijn pas een kwartier voordat het gerecht gaar is toe. Anders worden de naaldjes zwart en zijn ze niet meer lekker
- Uiteraard kan het gerecht ook met kippendijen (voordelig) of kippenpoten. Maak het niet met kipfilet want dan wordt het te droog.
- Serveer het met een sambasaus of mayonaise bij de aardappelen.
- De kip kan uiteraard ook zonder de groenteschotel gegeten worden maak er dan verse aardappelpuree en vers gemaakte appelmoes bij, heerlijk!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten