dinsdag 10 november 2009

Zelfgemaakte kruidenboter



Tegen deze boter kan geen enkele boter vanuit de supermarkt op. Ik gebruik hem voor bij het gourmetten, voor bij de mosselen, voor op een biefstukje, gewoon op een stukje vers stokbrood. Zorg dat je de boter lekker op tijd uit de koelkast haalt zodat hij zacht is en je de kruiden er door kunt mengen. Hij blijft in de koelkast trouwens lang houdbaar.


Ik maak hem ook wel eens in de rode variant. Dan pak ik zongedroogde tomaatjes of een stuk paprika uit een potje en die hak ik heel fijn en voeg ik toe. Ziet er ook nog extra feestelijk uit. Gebruik trouwens echt alleen roomboter, met margarine is het echt niet te eten. De kruiden heb ik meestal vers uit de tuin of uit een potje. Die knip ik boven de boter nadat ik ze gewassen heb. Als ik die niet heb dan neem ik ze uit de diepvries.


Ingrediënten

- 1 klein teentje geperste knoflook
- 2 eetlepels peterselie
- 1 eetlepel bieslook
- 75 gram roomboter (zonder zout)
- versgemalen peper
- zeezout

Bereidingswijze

Meng de ingrediënten met elkaar en roer ze goed door. Maal er de peper overheen en roer er zout naar smaak door.


8 opmerkingen:

  1. Wij maken sinds lange tijd ook zelf de kruidenboter. Ongeveer hetzelfde als hierboven alleen zonder de bieslook. Volgende keer probeer ik bieslook erbij. Bedankt voor de recepten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te lezen! Ik vind met bieslook het lekkerste, geeft die frisse/ui-achtige smaak. Het knoflookteentje is altijd de kleinste die ik kan vinden en het beste is om deze even in de vijzel helemaal fijn te malen voordat je hem er doorheen roert. Goed roeren is erg belangrijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik voeg er nog een eetl.mayonaise en een theel.mosterd door op 100gr roomboter.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Roomboter ZONDER zout en er daarna zout bij te doen ??

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik maak hem met kruidenboterkruiden van silvo en een paar drupoeltjes maggi en bieslook of bosuitje.en uiteraard roomboter ongezouten.zit al zout in silvo kruiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik maak de versie zoals bij de Italiaan. Zelf wat geprobeerd en bij ieder feestje wordt er gevraagd of ik de kruidenboter maak.
    Uiteraard roomboter, heel fijn gesneden rode paprika, knoflook naar behoefte, schepje sambal, bieslook, klein scheutje tomatenketchup.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. een paar blaadjes fijngeknipte lavas(maggiplant) is er ook heerlijk door!

    BeantwoordenVerwijderen