zondag 8 november 2009

Vruchtencake die altijd lukt!!


Lang heb ik gezocht naar een recept voor een cake mét vruchten maar op de 1 of andere manier mislukte die altijd. Toen kwam ik op het web een recept voor pruimentaart tegen en toen ik die maakte was ik voor eens en voor altijd verkocht. Maak de taart met je favoriete vruchten of de vruchten waar jij fan van bent. Rond deze tijd maak ik hem het meeste met appel (omdat die nu veel verkrijgbaar zijn) maar in september is hij vaak met pruimen uit m’n oven gekomen. Hartje winter is hij met perziken uit blik makkelijk. Als de peren rijp zijn is dat ook zalig en ga zo maar door. Met kleinfruit heb ik hem nog nooit gemaakt, maar als ik dit heb gedaan hoor je er van! Als de vruchten niet zo zoet zijn (pruimen of peren) doe je ze voordat je ze door het cakebeslag doet even in de poedersuiker. Het mooiste van dit recept vind ik dat het niet uitmaakt hoeveel vruchten je gebruikt. De ene keer had ik nog maar 12 pruimen over en daarvoor had ik er wel 2x zoveel. Ook met appels is dat zo. En toch lukt de cake iedere keer, fantastisch!

Ingrediënten
- 12 (ca 900 gr) grote rijpe pruimen of 22 kleine (of nog meer!!) of abrikozen, of 2 appels of 3 peren, perziken, nectarines etc.etc.
- 150 g gesmolten boter
- 3 eieren
- 150 gr kristalsuiker
- 1 tl vanille-essence (of vanillepoeder)
- 250 gr bloem
- 1,5 tl bakpoeder
- 100 ml melk
- extra suiker en boter

Bereidingswijze
Ronde bakvorm (taartvorm 24 cm) invetten (kwastje zonnebloemolie)
Bloem zeven
Boter voorzichtig in een pannetje op laag vuur laten smelten
Oven op 180 gr voorverwarmen. Als de oven te hard gaat (taart ziet er na 20-30 min al gaar uit) dan nog afdekken met aluminiumfolie en toch uur in de oven laten staan! (evt. oven daarna op 170 graden zetten)
Pruimen wassen, halveren en pit verwijderen, eventueel nogmaals halveren (schil kan er aan blijven) Met appels, appels in partjes snijden
Eieren loskloppen met suiker en vanille-essence tot een schuimig geheel is
Gezeefde bloem en bakpoeder erdoor spatelen (niet meer kloppen)
Gesmolten boter en de melk erdoor
Dun laagje deeg in de vorm gieten, driekwart van de pruimen/appels erop/in het deeg drukken en dan de rest van het deeg. Bovenop de laatste pruimen leggen (met schil omlaag) en licht indrukken. Naar wens nog wat suiker over het beslag strooien
Een uur in de oven.
Lekker met slagroom of poedersuiker

6 opmerkingen:

  1. Lijkt me heel erg lekker. Jennifer

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hij ís ook heel lekker Jennifer en echt de makkelijkste cake die ik ooit heb gemaakt, en geloof me dat cake bij mij jarenlang mislukt is! Deze niet!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Had hem met verschillende soorten fruit gemaakt, cake is erg lekker maar wel nat van het fruit-vocht, tip van een vriendin van mij hierbij is om gemalen amandelen op de bodem te doen die het vocht op vangen.
    Goed recept, erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel lekker! Ik heb hem met appels gemaakt en mijn gasten vonden het super!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Super recept, gemaakt met peren.
    Was erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heb koekkruiden in het beslag gedaan .Wilde perzikken, pruimen, druiven, sinaasappels en meloen gebruikt. Dat zag er erg nat uit dus heb ik wat vocht af gegoten en er custardpoeder over gestrooid. De tip van gemaalde amandelen op de bodem ter harte overgenomen. Wauw! Super lekkerrrrr!

    BeantwoordenVerwijderen