donderdag 26 november 2009

Kwarktaart met bosvruchten


Eerder vertelde ik je al over de frambozen die ik in de vriezer bewaarde. Dat kan natuurlijk ook met bramen en aardbeien en met dit fruit kun je in de wintermaanden een overheerlijke bosvruchtenkwarktaart maken. Voor degene die geen vriezer vol fruit hebben kan ik je verwijzen daar de Appie want daar hebben ze het hele jaar door diepvriesbosvruchten. Houd je meer van bramen of frambozen, dan kun je uiteraard ook naar keus vruchten weglaten of toevoegen. In de zomer maak ik hem altijd met verse aardbeien, ook zalig. Verder gebruik ik bosvruchtenkwark (van de Aldi of Mona) maar je kan hem ook met naturelkwark maken. Dan roer ik de bosvruchten er wat langer door dan krijgt hij de mooie roze kleur. Als bodem kies ik het meest voor bastognekoekjes maar met mariakoekjes kan het ook. Het is leuk om ze zoals op de foto te garneren. Ik doe dit dan wel per gesneden punt. Dan blijft hij langer mooi in de koelkast. Wil je het laagje er ook bovenop gebruik dan taartina van Oetker.

Ingrediënten

- 500 gram bosvruchten (of 500 gram frambozen, 500 gram aardbeien, etc.etc.)
- 190 gr suiker (bij naturel kwark) bij bosvruchtenkwark minder gebruiken (150 gram)
- 900 gr kwark (2 bakjes van 450 gram)
- 11 blaadjes gelatine
- het sap van 1 citroen of van een halve sinaasappel
- 250 ml slagroom
- 300 gr bastogne koeken
- 50 gr roomboter
- vorm 26 cm doorsnee

Bereidingswijze

Laat de boter in pannetje op laag vuur laten smelten. De bastognekoekjes fijnmalen (als je geen keukenmachine hebt doe ze dan in een theedoek en sla daar flink met een deegroller op). Roer de gesmolten boter erbij en doe dit vlug. Doe het kruimelmengsel in een vorm druk dit plat met een lepel. Zet het bakblik in de koelkast zodat de bodem kan opstijven. Laat de gelatine wellen in een bakje met koud water. Zet het citroensap in een pannetje op het vuur. Knijp de gelatine uit en los dit op in het citroensap. Doe de kwark in een kom en meng hier het gelatinemengsel doorheen. Roer de vruchten er doorheen en spatel er dan de geklopte slagroom doorheen. Schenk dit mengsel in de taartvorm op de bodem. Laat de taart minimaal 3 uur afkoelen en opstijven in de koelkast. Leuk is het dus om te garneren met wat verse frambozen, bramen, aardbeien en slagroom. Succes verzekerd op je verjaardag!

3 opmerkingen:

  1. ik heb de taart gemaakt en iedereen vond hem superlekker. Het was ook een mooie taart om te zien! Bedankt voor het recept.

    sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wanneer doe jij de suiker er door? Dat staat nergens in het recept. Ik was daardoor ook de suiker vergeten. Gelukkig kwam ik erachter toen mijn zoon de klopper aflikte en heel zuur keek! Toen alsnog de suiker er door geroerd. En nu maar hopen dat het goed komt, taart staat nu net in de koelkast.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik doe de suiker door de slagroom, meestal zet ik eerst alle ingredienten klaar voordat ik begin en ga dan pas bakken/koken, zo vergeet je niks.

    BeantwoordenVerwijderen