maandag 14 december 2009

Eenvoudig maar feestelijk trio van zalm

Rond deze tijd begint het kerstgevoel al helemaal te kriebelen. Na Sinterklaas maak je je op voor de feestdagen en ga je alvast inspiratie opdoen. Een week later weet je al wat je wil gaan doen. De gemiddelde Nederlander gaat lekker gourmetten waar natuurlijk helemaal niets mis mee is. Wij doen het namelijk ook iedere tweede kerstdag. Maar eerste kerst is speciaal en dan vind ik het leuk om iets bijzonders weg te zetten.
Zoals al eerder gezegd schotel ik gasten nooit gerechten voor die ik nog niet eerder gemaakt heb. Klungelen met een hele rosbief, kalkoen of ander gebraad is voor de feestdagen niet aan mij besteed en ik kan het eenieder ook afraden. Sommige gerechten zijn heel simpel maar zien er wel feestelijk uit. Het leukste vind ik wel om 5 of 6 gangen te maken, dan smul je van alles een beetje en zit je lekker lang aan tafel. Tja die afwas is een crime maar dat is ook maar 1x per jaar, vergeet trouwens niet dat je 2e kerstdag atlijd nog de frituurpan aan kan zetten!

Dit trio van zalm is eenvoudig. Je kunt het natuurlijk maken zoals jij het wilt. Als je niet van tomaat houd of andere ingredienten dan kun je varieren. Leuk is om het te variëren, het zijn eigenlijk 3 recepten op 1 bordje.

Voor deel 1 van het trio
Zalmrolletjes met roomkaas
De ingrediënten en bereidingswijze vind je hierVoor deel 2 van het trio
Zalmtartaar
Ingrediënten
- 300gr gerookte zalmsnippers
- 1 kleine rode ui
- 1 hele kleine teen verse knoflook
- paar druppels citroensap

- schepje zure room/créme fraiche
- peterselie

Bereidingswijze
Snij de zalm in kleine reepjes of snippers. Snipper de de kleine rode ui en knoflook zeer fijn. Meng alles met peterselie en olie, citroensap en de zalm. Peper en zout toevoegen. Laat alles 1 uur marineren voordat je het serveert. Als je deze ingrediënten trouwens zonder knoflook en peterselie met de staafmixer fijnmaakt heb je een overheerlijke zalmmousse. Eventueel iets meer creme fraiche toevoegen.

Voor deel 3 van het trio
Gemarineerde zalm
Ingrediënten
- 100 gr rauwe zalm
- schepje suiker
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels limoensap
- 1/2 sjalotje zeer fijngesneden
- 1 eetlepel zeer fijngesneden bieslook
- 1 eetlepel zeer fijngesneden dille
- Peper en zout


Bereidingswijze
Snijd de zalm in zeer dunne plakjes. Los de suiker op in de olie met het limoensap. Maak een marinade met de olijfolie, limoensap, sjalot, dille en bieslook en kruid af met peper en zout. Meng de zalm met de marinade en laat minstens een uurtje staan in de koelkast. Garneren met een plukje dille, cocktailsausje, bieslook, zalmeitje,...Variaties
Zie je nu de 3 afbeeldingen? Dat zou leuk staan op 1 bord, vind je niet? De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt de tips van deel 1 vinden bij het recept. Bij deel 2 kun je de tartaar in een leuk glaasje serveren of met een kookring een rondje van maken. Deel 3 kan weer leuk op een stukje roggebrood of toast en avocado smaakt altijd zalig bij zalm. Mocht je niet van zalm houden, of geen 3x zalm willen kijk dan eens voor andere vissoorten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten