zondag 27 december 2009

Eendenmousse


Eendenmousse is een feestelijk gerecht. Je kunt deze als amuse of als voorgerechtje maken. Zoals op de foto is het een heus voorgerecht (lekker met een slamelange) maar als je kleine quenelles maakt en kleine rondjes van het brood dan is het een heerlijke amuse voor een grote groep gasten.
Ik moet je eerlijk bekennen dat ik eendenmousse alleen maak als ik veel visite krijg. Ik vind het prettiger om in mijn keukenmachine een grote hoeveelheid eendenmousse te maken dan te priegelen met een kleine hoeveelheid. Bij de groothandel koop je ook makkelijk een groot stuk gerookte eend.
Houd wat plakjes van de gerookte eend apart zodat je daar mee op de quenelle kan garneren. De mousse kan ook gegarneerd worden met rode bieten kiemen, een klein blaadje rucola of met een partje van een kerstomaat. Een schepje cranberrycompote of donker fruit met rode port er naast is ook smakelijk.
Ingrediënten

- 200 gr gerookte eendenborstfilet
- 200 ml kippenbouillon
- 3 blaadjes gelatine
- Peper en zout
- 150 ml slagroom
- Rozijnenbrood of rozijnen/notenbrood
- Roomboter

Bereidingswijze

Snijd negen dunne plakjes van de eendenfilets en bewaar deze tot gebruikin de koelkast. Week de gelatine in ruim koud water. Pureer de overigeeend in de foodprocessor of gebruik de staafmixer. Verwarm de bouillon (kan ook met rode wijn) in een pan en los hierin al roerende de goed uitgeknepen gelatine op. Dit bij de eendborst gieten en de massa fijnmalen. In de koeling af laten koelen. De slagroom lobbig kloppen en door de eendenborst scheppen, proeven en op smaak brengen met peper en zout. Geheel op laten stijven in de koeling. Het rozijnenbrood in roomboter aan 2 kanten krokant bakken. Maak quenelles van de eendenmousse. Snijd rondjes of maak driehoekjes van het rozijnenbrood. Garneer op ieder stukje een half plakje gerookte eendenborst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten