zondag 20 december 2009

Notenschuimtaart met espressovulling


Mocht je tijdens de kerstdagen echt oneindige kookpassie hebben en het zelfs na 5 gangen nog niet beu zijn dan heb ik hier het ideale gerechtje voor bij de koffie.

Het recept hieronder beschrijft hoe je er echt een taart van maakt. Ik ben niet zo goed in cirkels maken en heb met de spuitzak kleine streepjes van gelijke grootte gemaakt. Met een streepje botercréme aan elkaar plakken en smullen maar!
Ik heb er een foto van bokkepootjes bij gedaan, want zo zien ze er wel een beetje uit, ze smaken echter als een progres (schuimgebakje). Je kunt er ook 1 grote taart maken en daar puntjes uit snijden.

Ingrediënten voor het eiwitschuim

- 75 gr of 3 eiwitten
- 175 gr poedersuiker
- 75 gr hazelnoten
- 1 eetl. oploskoffie

Ingrediënten hazelnoot espressocrème


- 85 gr suiker
- halve dl melk
- 1 eidooier
- 125 gr roomboter
- ½ eetl. oplosespresso (nescafé)
- 25 gr hazelnoten
- 2 eetlepel koffielikeur (naar keuze)

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 90°C. Rooster alle hazelnoten in een droge koekepan. Klop de eiwitten stevig op, de punten moeten blijven staan. Terwijl je doorklopt voeg je langzaam de poedersuiker toe. Blijf goed kloppen tot het eiwit dik en glanzend is, het duurt best wel even. De hazelnoten ondertussen fijnhakken en de oploskoffie met een eetlepel water oplossen. Spatel de noten en de koffie door het eiwitschuim en doe het mengsel in een spuitzak met een rond spuitmondje. Maak op een bakplaat met bakpapier 2 grote cirkels van ongeveer 15 cm doorsnee. Zet de cirkels in de oven en laat ze ongeveer 1,5 tot 2 uur laten drogen

Voor de créme zorg je dat de boter op kamertemperatuur is. Verwarm de suiker, melk, dooier en oploskoffie verwarmen laat het niet koken en laat het daarna laten afkoelen tot kamertemperatuur. Roer de boter glad en klop het op in de keukenmachine. Voeg al kloppend langzaam het melkmengsel toe en klop de boter tot een luchtige crème. Voeg op het laatst de koffielikeur en de fijn gehakte noten toe. Verdeel de crème gelijkmatig op de cirkel en leg de andere er bovenop. Laat het geheel een aantal uren opstijven in de koeling. Snijd er mooie punten van en serveer ze bij de koffie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten