zaterdag 5 december 2009

Salade van peer met rucola en pijnboompitten



Dit gerechtje kregen we ooit tijdens een etentje bij vrienden geserveerd en ik was er gelijk fan van. In de loop van de jaren heb ik er allerlei variaties van gemaakt, maar de klassieker die je hieronder ziet blijft m'n favoriet. Het is makkelijk, snel en het ziet er ook nog indrukwekkend uit. De combinatie van het zoet, het nootachtige en de scherpe kaas is overheerlijk. Het lijkt een beetje op het gerechtje van
geroosterde peer maar dit ziet er heel anders uit op je bord, en geloof me dat het ook een heel andere beleving is. De dressings die daarbij genoemd staan gebruik ik ook bij dit gerechtje. Klik dus even terug als je dit wilt weten.

Ingrediënten

- 100 gram rucola
- 2 handperen
- 50 gram pijnboompitten
- 25 gram boter
- versgemalen (zwarte) peper
- 200 gram gorgonzola
- olijfolie + balsamico uit de dressingshaker
- 1 eetl. olijfolie

Bereidingswijze

Schil de peren en snijd ze in plakjes. Besprenkel ze evt. met citroensap. Rooster de pijnboompitten in een droge, hete koekenpan goudbruin. Maak de dressing en doe deze over de rucola heen in een schaal. Verdeel de rucola over de borden. Leg daarop de verkruimelde gorgonzola, de partjes peer en pijnboompitjes.

Variaties

- gegrilde ontbijtkoek (bestrijken met olie en dan bakken)
- gebakken appel in plaats van peer
- geitenkaas, brie, gorgonzola met mascarpone of een andere blauwe aderkaas
- radijsjes dun in plakjes gesneden
- walnoot of geroosterde hazelnoot in plaats van pijnboompitten
- in plaats van rucola kies je voor veldsla of een zak rucolamelange

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen