donderdag 31 december 2009

Purperrode stoofpeertjes

Volgens mijn oma maakt ieder stoofpeertjes op zijn of haar eigen manier. Ik vind het fantastisch als ze superrood zijn. Vandaag had ik geen kaneelstokje in huis dus het maar eens geprobeerd met gewone kaneelpoeder en dat is perfect gelukt.

Het mooiste vind ik wel als je gewoon nog ziet dat het peertjes zijn en het steeltje er nog aan zit. Dat lukt meestal prima als ik het puntmesje onder het steeltje heb als ik het peertje doorsnijd. Mijn moeder snijd de peer gewoon in stukjes en dat is qua smaak ook heerlijk, maar ieder dus z'n eigen peertjes.

Vaak hebben wij hier thuis een goedkope wijn van de Aldi om mee te koken maar meestal hebben we een restje wijn over (van een etentje) en die gieten we dan niet weg maar bewaren we (tegenwoordig handig met schroefdop of anders met de vacuvin) en die komen bij dit recept of bij het recept van
stoofvlees goed van pas.

Op een hele pan peertjes kies ik voor de driekwart wijn en 1 kwart water. Port (hoe goedkoop deze ook mag zijn vind ik zonde). Verder voeg ik suiker, kaneel, balsamicoazijn en een klein snufje kruidnagelpoeder toe. Smaken heerlijk en zijn erg mooi rood, mooi donker dus purperrood. Bind de saus niet in met maizena, doodzonde en als je hem heel even laat inkoken blijft hij mooi helder en heb je hetzelde resultaat. Als je een beetje ongeduldig bent dan kun je dat wel doen natuurlijk.

Ingrediënten

- 1,5 kilo stoofperen (Gieser Wildeman)
- restje rode wijn (halve fles)
- kaneelstokje
- suiker
- citroensap of een sinaasappel in stukken er in (haal je er later uit)
- klein beetje kruidnagel (naar eigen smaak)

Bereidingswijze

Schil de peertjes zo dat het steeltje er nog aan zit. Hol het klokhuis met een puntmesje er uit. Zet de peertjes op met de andere ingrediënten en vul dit af met water. Laat het 3 uur stoven en je hebt je peertjes.


Wil je ze nog roder dan rood? Gebruik dan perenrood dan komt het zeker goed!! Stoofpeertjes zijn heerlijk bij het stoofvlees, aardappelpuree, Hollandse groenten etc.
Veel mensen eten ze na het hoofdgerecht, bij mij mogen ze gewoon altijd op het bord.
Een dag na het maken smaken ze, naar mijn mening, nog lekkerder en gebruik ik ze in een salade met geitenkaas en pijnboompitjes.



woensdag 30 december 2009

Zelfgemaakte satéstokjes


Voor saté gebruik ik kip of hamlappen. Persoonlijk vind ik die van kip het lekkerst. Ik snijd het vlees of de kip in porties zodat ik ze goed kan spiezen.

Leg de satéstokjes minimaal een half uur in het water voordat je de spiezen gaat maken

Ingrediënten

- kipfilet of hamlappen in blokjes
- de ingrediënten van de marinade http://receptenfan.blogspot.com/2009/10/lekkerste-marinade-voor-ribkarbonade.html

Bereidingswijze

Hier kan ik niet meer over zeggen dan de blokjes minimaal 1 uur in de marinade laten liggen en ze vervolgens op de stokjes rijgen. Het lekkerste smaken ze van de BBQ of uit de grillpan.


Als je mini-cocktailprikkers gebruikt en hele kleine stukjes filet dan is dit een erg leuk en eenvoudig hapje voor bij een feestje.


Serveren met zelfgemaakte satésaus!

dinsdag 29 december 2009

Nasi van de Receptenfan


De échte koks zullen zich weer vreselijk ergeren, maar dit recept is er eentje in de categorie makkelijk en snel. Vooral door de week na een drukke werkdag maken we hier thuis dit. Ik heb eigenlijk altijd wel de ingrediënten in huis. Ook met dit recept kun je zoveel varieren als je maar wil.

Ik maak de nasi altijd met ham die ik in kleine blokjes of plakjes heb gesneden. Eieren heb ik ook bijna altijd wel in huis en pindakaas om satesaus te maken ook wel. Zo hebben wij hier op zondag altijd wat te eten in huis wat makkelijk is. Maandag is meestal ook een drukke dag en dan eten we nogmaals nasi als we wat over hebben. Serveer de nasi met http://receptenfan.blogspot.com/2009/12/zelfgemaakte-satestokjes.html

Ingrediënten
- een half pak rijst
- 1 grote ui

- scheut zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook
- scheut ketjap
- 1 pak soepgroenten of bamigroenten of chinees groentenpakket (kan ook uit de diepvries)
- pakje schouderham (voorverpakt en thuis ingevroren, ontdooit en in kleine plakjes/blokjes gesneden)
- eventueel nasikruiden bijvoorbeeld
deze
Bereidingswijze
Kook de rijst. Snipper de ui en bak deze in de olie op een laag vuur zacht in een wok of grote koekepan. Zet het vuur harder als deze zacht is zodat de ui kan bakken, voeg de hamreepjes/blokjes toe. Als dit mengsel bruin is voeg je de soepgroenten toe. Laat dit ontdooien en voeg de boemboe toe. Voeg de rijst toe en roer het geheel goed door. Naar smaak een scheut ketjap toevoegen.
Wij maken er hier thuis een feestje van. Atjar, gebakken uitjes, gebakken eitje, saté met pindasaus. Smullen maar!

maandag 28 december 2009

Gefrituurde uienringen met remouladesaus




Na het frituren van de oliebollen en appelbeignets kon de zonnebloemolie in de frituurpan bijna ververst worden. Maar lief bedacht zich en sloeg aan het koken. We hadden ze nog nooit gemaakt maar ze smaken heerlijk. We gebruikten echter wel iets meer cajunkruiden dan in het recept, anders wordt je smaak wat flauw. Het recept van de remouladesaus heb ik eerder al omschreven. Je kunt het hier vinden: http://receptenfan.blogspot.com/2009/11/zelfgemaakte-remouladesaus.html

Ingrediënten

- 5 uien
- 2 eieren
- 200 ml bier of spa rood
- 150 gram bloem
- halve theelepel zout
- 1 theelepel peper
- 2 eetl olie

Bereidingswijze

Snijd de ui in dikke ringen. Splits de eieren. Meng de bloem, het bier, de peper, het zout , de dooiers en de olijfolie door elkaar tot een beslag. Klop het eiwit stijf en meng dit door het beslag. Wentel de uiringen door het beslag. Verhit in een pan voldoende olie en frituur de uienringen. Bak de ringen in kleine porties en leg ze snel in keukenpapier om uit te lekken. Strooi er direct zeezout overheen.

zondag 27 december 2009

Eendenmousse


Eendenmousse is een feestelijk gerecht. Je kunt deze als amuse of als voorgerechtje maken. Zoals op de foto is het een heus voorgerecht (lekker met een slamelange) maar als je kleine quenelles maakt en kleine rondjes van het brood dan is het een heerlijke amuse voor een grote groep gasten.
Ik moet je eerlijk bekennen dat ik eendenmousse alleen maak als ik veel visite krijg. Ik vind het prettiger om in mijn keukenmachine een grote hoeveelheid eendenmousse te maken dan te priegelen met een kleine hoeveelheid. Bij de groothandel koop je ook makkelijk een groot stuk gerookte eend.
Houd wat plakjes van de gerookte eend apart zodat je daar mee op de quenelle kan garneren. De mousse kan ook gegarneerd worden met rode bieten kiemen, een klein blaadje rucola of met een partje van een kerstomaat. Een schepje cranberrycompote of donker fruit met rode port er naast is ook smakelijk.
Ingrediënten

- 200 gr gerookte eendenborstfilet
- 200 ml kippenbouillon
- 3 blaadjes gelatine
- Peper en zout
- 150 ml slagroom
- Rozijnenbrood of rozijnen/notenbrood
- Roomboter

Bereidingswijze

Snijd negen dunne plakjes van de eendenfilets en bewaar deze tot gebruikin de koelkast. Week de gelatine in ruim koud water. Pureer de overigeeend in de foodprocessor of gebruik de staafmixer. Verwarm de bouillon (kan ook met rode wijn) in een pan en los hierin al roerende de goed uitgeknepen gelatine op. Dit bij de eendborst gieten en de massa fijnmalen. In de koeling af laten koelen. De slagroom lobbig kloppen en door de eendenborst scheppen, proeven en op smaak brengen met peper en zout. Geheel op laten stijven in de koeling. Het rozijnenbrood in roomboter aan 2 kanten krokant bakken. Maak quenelles van de eendenmousse. Snijd rondjes of maak driehoekjes van het rozijnenbrood. Garneer op ieder stukje een half plakje gerookte eendenborst.

zaterdag 26 december 2009

Courgettesoep met gerookte zalm



Ik ben dol op courgettes. We hebben er hier thuis altijd wel één in het koelvak liggen en ik vind hun toepassingen eindeloos. Dit recept voor soep had ik echter sinds lange tijd niet meer gemaakt en ik kwam het tegen en dacht, oh ja!

Het is een erg eenvoudig te maken soep (hoe kan het ook anders met mijn recepten) en toch zeer smakelijk.


Ingrediënten

- 1 grote courgette, in blokjes van 1 cm of kleiner
- creme fraiche of roomkaas
- bouillonblokje (kip of groente)
- 30 g boter
- 1 ui, gesnipperd
- 100 gram gerookte zalm of een bakje zalmsnippers
- 1 eetlepel fijngesneden dille of basilicum

Bereidingswijze

Maak de bouillon in een soeppan. Verhit de boter in een koekenpan en fruit de ui ca. 3 minuten. Voeg de courgette toe en laat die zacht worden. Schep een paar lepels bouillon bij de groenten als ze zacht zijn en laat dit even met het deksel op de pan stoven. Als het genoeg gestoofd heeft
voeg dan de crème fraîche en de rest van de bouillon toe en pureer alles met een staafmixer tot een glad mengsel. Warm de soep goed door en breng op smaak met zout en peper. Schenk de soep in borden of koppen en garneer met reepjes gerookte zalm en basilicum of wat dille.

vrijdag 25 december 2009

Balletjes van roomkaas met gorgonzola


Allereerst een hele fijne kerst gewenst natuurlijk. Hier is het zo'n dag waar we wat binnenhangen en dan is dit hapje een aangenaam tussendoortje bij de borrel. Het plaatje laat ze er misschien niet op z'n best uitzien, maar dit is me toch een lekker hapje!! Het is supersimpel om te maken en ze zijn echt superlekker. De eerste keer dat ik ze at kon ik er maar met moeite vanaf blijven.

Ingrediënten

- 2 eetl. geknipte bieslook
- 4 lepels pijnboompitjes (of zoals op plaatje)
- 100 g zachte gorgonzola of andere blauwe aderkaas
- 100 gram roomkaas (MonChou) of geitenkaas

Bereidingswijze

Rooster de pijnboompitjes 2-3 minuten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Laat ze afkoelen. Meng de geitenkaas met de roomkaas, zout en peper. Verdeel de geitenkaas in vier porties en kneed er met koele natte handen een bolletje van (plakt wel een beetje). Wentel de ene helft van de kaasbolletjes vervolgens door de pijnboompitjes en de andere bolletjes door de bieslook. Serveer ze zoals op de foto of op een schaal met andere hapjes.

Variaties

- fijn gehakte pistachenoten
- gehakte hazelnoten
- gehakte walnoten

donderdag 24 december 2009

Appelbeignets


Al jaren lang eet ik het liefste bij de jaarwisseling deze heerlijkheden. Ok, een oliebol gaat er ook goed in maar bij deze jongens zwijmel ik helemaal weg. Ook de dagen na oudjaar smaken ze nog overheerlijk.

Ingrediënten

- 50 gram fijne tafelsuiker
- 1 eetlepel gemalen kaneel
- 5-6 appels
- 200 gram bloem
- 2 eieren, waarvan 1 gesplitst
- 1 eetlepel kristalsuiker
- een mespuntje zout
- 1.5 dl halfvolle melk
- 1.25 dl spuitwater/spa rood
- zonnebloemolie
- poedersuiker

Bereidingswijze

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in plakjes van ongeveer 1.5 cm. Meng de tafelsuiker met de kaneel en bestrooi de plakjes appel hiermee. Laat het geheel voor de smaak ongeveer een uurtje in de koelkast staan. Zeef de bloem boven een kom en maak er een kuiltje in.Doe hierin 1 ei, 1 eidooier, de kristalsuiker en het zout.Voeg al roerende de melk toe tot er een glad beslag ontstaat. Laat dit beslag 1 uur staan en roer, voordat je het gebruikt, het spuitwater erdoor. Klop het eiwit stijf en spatel deze door het beslag. Haal de schijven appel door het beslag en frituur ze per 5 op 180C˚(In ongeveer 3 tot 4 minuten zijn ze mooi lichtbruin gekleurd). Draai ze na 2 minuten even om. Bestrooi de beignets dun met poedersuiker.

dinsdag 22 december 2009

Oliebollen


Nu we toch die kerstinkopen aan het doen zijn kan dit er ook gelijk wel bij: Oliebollen, volgens mij bak je die maar 1x in je leven of voor de rest van je leven. Het jaar erna denk je, ik ga ze gewoon kopen maar als je een goed recept hebt gevonden en niet al te gestresst bent op oudjaarsavond en af en toe ook wel eens een luchtje wil scheppen (meeste mensen hebben de frituurpan in de schuur staan!) met al die drukte in je huis. Dan zijn oliebollen dus een goed excuus. En vergeet ook niet dat je bestand moet zijn tegen die lucht. Ik ben eigenlijk niet bestand tegen alles met frituren, vreselijk.
Ik kan maar 1 tip geven; begin op tijd. Je beslag moet rijzen en de rozijnen moeten daarvoor geweld zijn. Kleine dingen, maar wel belangrijk.
Ingrediënten

- 1,5 liter water met 10 ijsblokjes
- 2100 gram bloem
- 400 gram rozijnen
- 400 gram krenten
- 80 gram gist
- sap van 2 citroenen en de rasp
- 1 ei
- 44 gram zout.

Bereidingswijze

Was de krenten en rozijnen. Wel ze ruim voordat je gaat beginnen in lauw water. Meng het water, gist, citroenrasp en ei. Laat de krenten en rozijnen voor het maken van het beslag uitlekken en droog ze af in een schone doek. Laat de roomboter zacht worden. Meng de bloem met het zout. Water en gistmengsel toevoegen en maak er een mooi beslag van.Voeg de krenten en rozijnen toe. Laat het beslag op een warme plek een uur rijzen. Maak met behulp van een ijslepel of twee eetlepels bolletjes beslag en bak deze in olie van ongeveer 190 graden.

Morgen geef ik je een recept voor appelbeignets, voor als je echt niet van visite houdt!!!

zondag 20 december 2009

Notenschuimtaart met espressovulling


Mocht je tijdens de kerstdagen echt oneindige kookpassie hebben en het zelfs na 5 gangen nog niet beu zijn dan heb ik hier het ideale gerechtje voor bij de koffie.

Het recept hieronder beschrijft hoe je er echt een taart van maakt. Ik ben niet zo goed in cirkels maken en heb met de spuitzak kleine streepjes van gelijke grootte gemaakt. Met een streepje botercréme aan elkaar plakken en smullen maar!
Ik heb er een foto van bokkepootjes bij gedaan, want zo zien ze er wel een beetje uit, ze smaken echter als een progres (schuimgebakje). Je kunt er ook 1 grote taart maken en daar puntjes uit snijden.

Ingrediënten voor het eiwitschuim

- 75 gr of 3 eiwitten
- 175 gr poedersuiker
- 75 gr hazelnoten
- 1 eetl. oploskoffie

Ingrediënten hazelnoot espressocrème


- 85 gr suiker
- halve dl melk
- 1 eidooier
- 125 gr roomboter
- ½ eetl. oplosespresso (nescafé)
- 25 gr hazelnoten
- 2 eetlepel koffielikeur (naar keuze)

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 90°C. Rooster alle hazelnoten in een droge koekepan. Klop de eiwitten stevig op, de punten moeten blijven staan. Terwijl je doorklopt voeg je langzaam de poedersuiker toe. Blijf goed kloppen tot het eiwit dik en glanzend is, het duurt best wel even. De hazelnoten ondertussen fijnhakken en de oploskoffie met een eetlepel water oplossen. Spatel de noten en de koffie door het eiwitschuim en doe het mengsel in een spuitzak met een rond spuitmondje. Maak op een bakplaat met bakpapier 2 grote cirkels van ongeveer 15 cm doorsnee. Zet de cirkels in de oven en laat ze ongeveer 1,5 tot 2 uur laten drogen

Voor de créme zorg je dat de boter op kamertemperatuur is. Verwarm de suiker, melk, dooier en oploskoffie verwarmen laat het niet koken en laat het daarna laten afkoelen tot kamertemperatuur. Roer de boter glad en klop het op in de keukenmachine. Voeg al kloppend langzaam het melkmengsel toe en klop de boter tot een luchtige crème. Voeg op het laatst de koffielikeur en de fijn gehakte noten toe. Verdeel de crème gelijkmatig op de cirkel en leg de andere er bovenop. Laat het geheel een aantal uren opstijven in de koeling. Snijd er mooie punten van en serveer ze bij de koffie.

zaterdag 19 december 2009

Trio van chocolade



Als je als voorgerechtje een trio van zalm neemt dan is het leuk om met een trio van chocolade te eindigen. Het hoeven geen grote porties te zijn. Ik maak miniporties van de chocoladepotjes (in een amuseglas) een quenelle van slagroom en een bolletje chocoladeijs (naar keuze met stukjes chocolade of met witte chocolade). Serveren met wat vers rood fruit en poedersuiker en je hebt een schitterend feestelijk gerechtje. Je kunt ook leuk garneren met een waaier van chocolade, een wafeltje of een rolletje.

vrijdag 18 december 2009

Kaasplankje


Ik ga hier heel eerlijke bekennen dat ik niet veel verstand heb van het samenstellen van een kaasplankje. Ik weet wel dat je het moet opbouwen qua scherpte. Je eet dus de minst krachtige kazen als laatste. Verder weet ik dat je de kaasjes 2 uur voordat je ze opdient uit de koelkast kan halen. Ik zet het houten plankje hier meestal in de bijkeuken, warm genoeg en ze staan niet in de weg.
Op het internet zijn veel tips te vinden over hoe je zo'n plankje samenstelt. Mocht je niet weten hoe dat werkt dan heb ik deze link voor je. Ikzelf kies meestal wat lekkere franse kaasjes. Van zeer eenvoudig tot luxe en mooie kaasjes. Ik vind het leuk om een bordje te maken met een geitenkaasje, een harde scherpe kaas, een 'stinkend' kaasje en een blauwe aderkaas. Maar eenieder heeft natuurlijk zijn/haar eigen wensen.

Serveer er een lekkere port bij, wat vers stokbrood, wat nootjes (hazelnoot of walnoot) en wat druifjes. Langzaam aan genieten van de bijna laatste fase van je kerstdiner... heerlijk!!!

donderdag 17 december 2009

Pommes duchesse



Ik struikelde vroeger in mijn kerstmenu het meeste over het hoofdgerecht. Ik had geen idee hoe, waar en wat en meestal had ik iets moeilijks en kwam er niets van terecht.
Tegenwoordig ben ik daaar helemaal vanaf. Van mijn voorgerechtjes maak ik iets indrukwekkends en mijn hoofdgerecht is gewoon goed. Meestal aardappel, groente en vis of vlees. En dan alledrie die varianten op een feestelijke manier. Ik maak regelmatig aardappelpuree. Laatst zag ik een recept voor zelf gemaakte pommes duchesse en ik was helemaal om. Het is zo leuk om deze torentjes op je bakplaat te maken en je wekt er veel meer indruk mee dan die apparaatjes uit een zakje.

Ingrediënten

- 1 kg vastkokende aardappelen
- 50 gram roomboter
- scheutje melk
- 2 eierdooiers
- zout
- peper

Bereidingswijze


Schil de aardappelen en kook ze goed gaar. Afgieten en dan pureren met de boter, melk en de eierdooiers. Op smaak brengen met peper en zout. De puree goed vermengen. Doe de puree in een spuitzak en spuit toefjes op bakplaat. Plaats de bakplaat in voorverwarmde oven op 200 graden en bak ze goudbruin, krokant af.

Serveer ze met een heerlijk gebakken stukje vlees. Ossehaaspuntjes zijn er heerlijk bij, maar een mooi getrancheerd varkenshaasje doet het ook goed. Uiteraard passen de haricots verts er ook mooi bij.

woensdag 16 december 2009

Haricots verts met bacon

Vandaag de kerstboom opgezet en dan nu klaar voor het kerstmenu. Ik moet je zeggen dat ik met kerst altijd helemaal wegzwijmel bij de recepten en ideeën uit de Allerhande (en ik heb hem op tijd te pakken gekregen, yes!!) en als ik door m’n receptenboeken blader en wat op internet struin dan komen de ideeën boven borrelen. Uiteraard ga ik het met de kerst ook allemaal niet heel moeilijk maken. Uiteraard sta je toch langer in de keuken dan je had gewild, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Dit jaar dacht ik dus opeens in trio’s het ziet er altijd top uit op je bord en als je het ene gerechtje niet heel lekker vindt dan heb je nog twee keer kans haha!

Ik moet je eerlijk vertellen dat hoe meer mensen er komen eten hoe hoger de stress bij mij wordt. Ik heb altijd geleerd dat je nooit iets moet maken wat je nog niet kunt. Veel mensen gaan experimenteren met de feestdagen en dan krijg je dus van dat aangebrande of smaakloze eten. Dat je gerecht dan misschien wat eenvoudiger is dat ziet geen hond, als het goed smaakt en het gezelschap is goed dan heb je zo een onvergetelijke avond te pakken. De kunst is natuurlijk wel om je gerechtjes er tiptop uit te laten zien met de kerst. Ik ben geen voorstander van uren in de keuken (alhoewel dat op kerstavond wellicht wel kan) maar wel dat het er uit ziet alsof je er uren aan besteed hebt. Je hoeft het ook niet te overdrijven, het blijft thuis eten. Als ik top wil ga ik wel naar een sterrentent natuurlijk!

Deze kerst zit ik aan iets échts eenvoudigs te denken. Qua vlees kom ik er altijd bij de slager wel uit. Ze hebben zulke mooie grote stukken vlees die je kunt braden. Gevogelte, wild of vis. Of een lekker stukje ossenhaas voor iedereen? Komt helemaal goed. Ik maak er een heerlijke puree bij. Door de puree doe ik dan iets bijzonders. Koolraab, knoflook,rucola etc. Komt dus ook helemaal goed. Met de groenten worstelde ik. Vorig jaar had ik een mooi gebakken witlofje, maar dit jaar zag ik het licht en bedacht me dat er niets sjieker is dan een bosje van boontjes met spek! Oftewel: haricots verts met bacon.

Ik geloof dat ik hier niet veel recept voor nodig heb (ingrediënten zijn boontjes en reepjes bacon!). Het leuke is dat je dit ook voor een hele grote groep kunt maken. Dan kook je alle haricots vert van tevoren en bak je ze met spek in de oven af. Wil je nog meer groenten dan past er zeker een simpele salade er bij.

Als voorgerechtje past hier goed de salade met geitenkaas en peer bij. Als dessert zou dit puddinkje ook niet misstaan.

Uiteraard zijn er andere lekker ideeën voor de kerst te verzinnen:
Wat dacht je van een
trio van zalm, vis met worteltjes en chocoladepotjes als dessert?

Ik wens je succes met het samenstellen van jouw kerstmenu!

dinsdag 15 december 2009

Paddestoelenbouillon



Ik ben dol op bospaddenstoelenbouillon. Ik zal je het recept nog wel een keer geven, maar met de kerstdagen wil ik dus niet al mijn tijd aan de soep besteden. Zo rond de feestdagen hebben ze altijd wel een doosje gemengde paddenstoelen bij de supermarkt, die gebruik ik dan voor dit soepje.

Ik durf zelfs nog wel een soepje bij de AH uit te zoeken. Dit jaar hadden ze hele leuke amuseglaasjes met soep. Daar zat een klein potje bij met een paprika-tomaat roomsoepje, zalig! Ik geef mijn gasten ook niet teveel soep. Serveren in een klein glaasje is dus leuk. De paddenstoelenbouillon gaat in mini-soepkopjes. Gewoon een leuk tussengerechtje.

Ingredienten

- 200 gram verse (of gedroogde) paddestoelen
- 1,25 liter gevogelte bouillon
- 1 el verse bieslook
- peper
- zout

- Port of Madeira

Bereidingswijze
Maak de paddestoelen schoon en ontsteel ze en snijdt ze in stukjes. Verwarm de gevogeltebouillon. Fruit in een koekenpan met een beetje olie de paddestoelen licht aan. Breng de soep op smaak met een scheutje port of Madeira. Garneren met de fijngeknipte bieslook.
Als je gedroogde paddenstoelen gebruikt week ze dan een half uur in heet water of in wat bouillon.

De variant met room of de tomatencrémesoep smaakt natuurlijk ook goed als tussengerecht.

maandag 14 december 2009

Eenvoudig maar feestelijk trio van zalm

Rond deze tijd begint het kerstgevoel al helemaal te kriebelen. Na Sinterklaas maak je je op voor de feestdagen en ga je alvast inspiratie opdoen. Een week later weet je al wat je wil gaan doen. De gemiddelde Nederlander gaat lekker gourmetten waar natuurlijk helemaal niets mis mee is. Wij doen het namelijk ook iedere tweede kerstdag. Maar eerste kerst is speciaal en dan vind ik het leuk om iets bijzonders weg te zetten.
Zoals al eerder gezegd schotel ik gasten nooit gerechten voor die ik nog niet eerder gemaakt heb. Klungelen met een hele rosbief, kalkoen of ander gebraad is voor de feestdagen niet aan mij besteed en ik kan het eenieder ook afraden. Sommige gerechten zijn heel simpel maar zien er wel feestelijk uit. Het leukste vind ik wel om 5 of 6 gangen te maken, dan smul je van alles een beetje en zit je lekker lang aan tafel. Tja die afwas is een crime maar dat is ook maar 1x per jaar, vergeet trouwens niet dat je 2e kerstdag atlijd nog de frituurpan aan kan zetten!

Dit trio van zalm is eenvoudig. Je kunt het natuurlijk maken zoals jij het wilt. Als je niet van tomaat houd of andere ingredienten dan kun je varieren. Leuk is om het te variëren, het zijn eigenlijk 3 recepten op 1 bordje.

Voor deel 1 van het trio
Zalmrolletjes met roomkaas
De ingrediënten en bereidingswijze vind je hier



Voor deel 2 van het trio
Zalmtartaar
Ingrediënten
- 300gr gerookte zalmsnippers
- 1 kleine rode ui
- 1 hele kleine teen verse knoflook
- paar druppels citroensap

- schepje zure room/créme fraiche
- peterselie

Bereidingswijze
Snij de zalm in kleine reepjes of snippers. Snipper de de kleine rode ui en knoflook zeer fijn. Meng alles met peterselie en olie, citroensap en de zalm. Peper en zout toevoegen. Laat alles 1 uur marineren voordat je het serveert. Als je deze ingrediënten trouwens zonder knoflook en peterselie met de staafmixer fijnmaakt heb je een overheerlijke zalmmousse. Eventueel iets meer creme fraiche toevoegen.

Voor deel 3 van het trio
Gemarineerde zalm
Ingrediënten
- 100 gr rauwe zalm
- schepje suiker
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels limoensap
- 1/2 sjalotje zeer fijngesneden
- 1 eetlepel zeer fijngesneden bieslook
- 1 eetlepel zeer fijngesneden dille
- Peper en zout


Bereidingswijze
Snijd de zalm in zeer dunne plakjes. Los de suiker op in de olie met het limoensap. Maak een marinade met de olijfolie, limoensap, sjalot, dille en bieslook en kruid af met peper en zout. Meng de zalm met de marinade en laat minstens een uurtje staan in de koelkast. Garneren met een plukje dille, cocktailsausje, bieslook, zalmeitje,...



Variaties
Zie je nu de 3 afbeeldingen? Dat zou leuk staan op 1 bord, vind je niet? De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt de tips van deel 1 vinden bij het recept. Bij deel 2 kun je de tartaar in een leuk glaasje serveren of met een kookring een rondje van maken. Deel 3 kan weer leuk op een stukje roggebrood of toast en avocado smaakt altijd zalig bij zalm. Mocht je niet van zalm houden, of geen 3x zalm willen kijk dan eens voor andere vissoorten.

zondag 13 december 2009

Kaasbolletjes


Nu ik toch lekker 'ouderwets' bezig ben kan ik ook wel vertellen dat ik vroeger heel erg vaak kaasbolletjes maakte. Tegenwoordig lekker als borrelhapje maar als kind at ik er gewoon een berg achter elkaar op. Als je geen zelfrijzend bakmeel in huis hebt (wat ik dus niet meer koop) gebruik dan een theelepel bakpoeder, werkt net zo goed als je het mij vraagt. Je hoeft voor mij ook niet per sé naar de kaasboer om een lekkere oude kaas maar een belegen of een restje oud belegen doet het ook perfect. Je kan de bolletjes zo groot of zo klein maken als je wil. Bij ons hebben ze meestal het formaat van een knikker (iets groter) voordat je ze bakt. Pas op, ze zijn moeilijk om af te blijven!

Ingrediënten

- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 75 gram oude geraspte kaas
- 50 gram koude boter
- peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden. Zeef de bloem met bakpoeder in een kom en schep de kaas er met een lepel zo luchtig mogelijk door. Voeg daarna boter, zout en wat peper naar smaak toe. Snij de boter met twee messen snel in kleine stukjes. Kneed met een koele hand snel een samenhangend deeg. Vorm er balletjes van ruim een centimeter en leg ze met afstand op de bakplaat. Plaats ze ongeveer 20 minuten midden in de oven. Warm lekker maar koud ook. Goed te bewaren in een koektrommel of afgesloten bakje.

zaterdag 12 december 2009

Cinnamon rolls


Als je ooit in de VS bent geweest dan ken je ze misschien wel. Ik ben er zo dol op dat ik zo een winkeltje hierin zou kunnen beginnen bijv. op Utrecht Centraal ofzo… Tot die tijd maak ik ze hier thuis en dan ruikt me het toch lekker. Mocht je binnenkort naar de VS gaan kijk dan eens in een supermarkt en dan liggen ze in de koeling in blik. Dan heb je de échte cinnabons thuis!

Voor degene die het niet kennen. Ze lijken een heel klein beetje op een Zeeuwse bolus maar dan met een zacht deegje en een overheerlijke glazuur. Eigenlijk heet dat laatste icing en is het gemaakt met roomkaas. Je kan ook glazuur maken zoals je gewend bent, dat smaakt ook prima.

Ingrediënten

- 250 gr warme melk
- 2 eieren kamertemperatuur
- 75 gr boter
- 625 gr bloem
- 5 gr zout
- 100 gr kristal suiker
- 10 gr gist
- 225 gr donkerbruine basterdsuiker
- 15 gr kaneel
- 75 gr gesmolten boter
- 200 gr roomkaas (Mon Chou)
- 60 gr gesmolten boter
- 200 gr poeder suiker
- 4 zakjes vanille suiker
- mes puntje zout


Bereidingswijze


Eerst het deeg maken van de eerste zeven ingrediënten met een mixer met kneedhaken en laten rijzen tot het ongeveer is verdubbeld. Dan plat slaan en uitrollen tot een plak van 60 breed X 50 hoog. Voor de vulling van het deeg doe je de gesmolten boter over de plak smeren en aan onderzijde 3 cm vrij laten. Bruine basterdsuiker en kaneel goed mengen Over het ingesmeerde deel de bruine basterd verdelen en dan van boven naar beneden oprollen. De laatste strook met water aan elkaar plakken. In plakken snijden van 5 cm en op ruime afstand op de plaat leggen. Laten rijzen en afbakken bij een temp. van 200 gr afbakken. Als ze klaar zijn alle ingrediënten voor de glazuur(de laatste vijf) met een mixer glad mixen en als de cinnabons nog warm zijn er overheen gieten en dan smelt het, dan snel smullen!

vrijdag 11 december 2009

Boerenkoolstamppot


Uiteraard ook een ouderwetse klassieker. Nu het echt winter is en zelf gaat vriezen komt bij ons pas de boerenkoolstamppot op tafel. Heerlijk met worst én spekjes. Hoeveel ik ook op internet zoek, ik vind nergens het recept voor mijn eigen boerenkool. Wij vinden hier thuis namelijk dat de boerenkool vaak iets te lang mee heeft gekookt en geen smaak meer heeft. Nu ben ik absoluut geen voorstander van boerenkool die te kort heeft gekookt, want dat is niet te eten. Maar boerenkool die je gelijk met je aardappels opzet vind ik echt te doorgekookt. Goed, ieder z'n mening. Hier komt ie en ik ben benieuwd hoe jij hem maakt.

Ingredienten


- 600 gr schoongemaakte boerenkool
- 1 kg kruimige aardappelen
- 2 dl melk
- spekjes
- gesnipperde ui
- 1 flinke klont roomboter
- peper en zout

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Zet de aardappelen op het vuur en zodra ze beginnen te koken doe je alle boerenkool in de pan, de worst in het plastic er bovenop, en het deksel er op. Laat het geheel net zo lang koken tot de aardappelen goed doorgekookt zijn (prik er in met een vork). Bak de spekjes uit en bak de gesnipperde ui in het vet. Giet de hele pan leeg in een vergiet en giet het snel weer terug. De klont boter mag er in en het deksel snel weer op de pan terug. Even laten staan. Warm de melk op (in een pannetje of mok in de magnetron) en doe er peper en zout doorheen. Haal het deksel van de pan en giet de helft van de melk er in. Mix de stamppot met de mixer goed door (evt. meer melk als het niet smeuig genoeg is. Niet te lang mixen, dan wordt het slijmerig. Breng op smaak met peper, zout en eventueel nootmuskaat (ik houd niet van nootmuskaat dus laat ik het achterwege). Houd je van jus er bij? Vries dan wat van de jus van het vleesstoofpotje en serveer dat er bij.

donderdag 10 december 2009

Arretjescake, volgens oud recept


Ik heb familie uit het Noorden van het land en daar komt dit overheerlijke snoep/koekje al heel erg lang geleden vandaan. Als ik er een maak dan kan ik bijna niet wachten tot hij klaar is, dan in stukjes snijden en heerlijk bij een kopje thee. Het was vroeger zelfs zo erg dat ik de eieren gewoon maar door de suiker roerde en het dan allemaal door elkaar deed. Je proefde gewoon de suikerkristallen nog zitten, maar dat deerde me niets. Ik gebruikte geen vanille-essence of vanillesuiker had ik ook nog nooit van gehoord. Let trouwens wel op dat je de boter niet te lang in het steelpannetje laat smelten, dan wordt hij niet lekker van smaak. Uiteraard moet je goed roeren anders wordt het een klompige smurrie. Ik moest wel lachen om dit plaatje want er is geen sjieke manier om de cake te serveren, gewoon smullen van dit oer-hollandse lekkers!

Ingrediënten

- 1 ei
- 250 gram theebiscuitjes of mariakoekjes
- 50 gram cacao
- 250 gram margarine
- 250-300 gram witte basterdsuiker
- 1 zakje vanille suiker of een paar druppels vanille-essence

Bereidingswijze

Smelt de boter op een laag vuur in een steelpannetje en breek ondertussen de koekjes in klein stukjes. Ik deed het vroeger altijd met een theedoek en dan heel hard op je aanrecht slaan (leuk voor de kids). Bekleed een bakblik met huishoudfolie. Klop de suiker door de eieren en voeg de cacao toe, mix het geheel. Giet er de hete boter in en roer er snel de koekjes in kleine stukjes door en roer deze goed door zodat het suiker-cacaomengsel alle koek bedekt en je een donkere massa hebt. Giet het mengsel in het bakblik of in welke vorm je wil. Laat de arretjescake een nacht opstijven in de koelkast. Snijd de cake in kleine reepjes (maar dan blijf je snoepen) of rond deze tijd in kerstvormpjes. Je kunt ze ook gewoon in cakeplakken snijden maar maak ze dan iets dunner want het vult flink.

woensdag 9 december 2009

Wraps / tortilla's / burrito's / fajita's


Wraps, tortilla's, burrito's, fajita's en taco's smaken allemaal overheerlijk en zijn supermakkelijk om te maken. Ik heb bijna altijd wel tomaten, roomkaas, gehakt en sla in huis. Ik geef je hierbij mijn basisrecept. Dit heb ik minimaal nodig om lekkere wraps te maken.

Onderaan staan de variatiemogelijkheden en die zijn uiteraard eindeloos. Ik kan wel zeggen dat wij hier thuis wel minimaal één keer per maand wraps eten. Uiteraard is het zo tussen de feestdagen door ook wel prettig om iets makkelijks te eten.

Ingrediënten

- 500 gram rundergehakt of 500 gram kipfilet in stukjes
- Taco
kruidenmix Santa Maria of Tex Mex seasoning
- 50 - 100 ml water
- 2 grote tomaten
- 6 tortilla's
- 150 gram geraspte kaas
- halve krop ijsbergsla
- 2 eetlepels zure room of roomkaas
-
schepje salsasaus (AH) of van Santa Maria/Casa Fiësta (naar keuze)

Bereidingswijze

Snijd de tomaat in blokjes en doe deze in een bakje. Rasp de kaas en doe deze in een bakje. Snijd de gewassen en gedroogde sla in smalle reepjes en serveer in een bakje. Serveer al deze bakjes op tafel.

Rul het gehakt of bak de kipfilet met wat olie in een wok of braadpan. Bak al roerend bruin.
Meng de kruidenmix met het vlees als het gaar is. Giet er wat water bij zodat het een goed mengsel is (wat je met een lepel op je tortilla kan scheppen).
Bevochtig de tortilla's met wat druppels water en verwarm ze in de magnetron (l minuut, 600 watt) of bak ze kort in de koekenpan. Vermeng de zure room met wat van de kruidenmix of serveer de roomkaas apart aan tafel (daarmee smeer je de tortilla’s in). Leg de warme tortilla's op je bord, smeer ze in met wat roomkaas, schepje sla, schepje gehaktvulling in het midden, beetje salsassaus, tomaat, kaas en vouw ze als een envelopje. Eerst de onderkant en dan de linkerflap en dan de rechter. De kunst is om ze zonder zo weinig mogelijk te morsen te eten. Smakelijk!

Variaties


- Een grote ui en teentje knoflook bij het gehakt bakken (gebruik ik eigenlijk altijd omdat ik die altijd wel in huis heb)
- Maïskorrels
- Paprika of om mee te bakken of er overheen
- Avocado in reepjes er tussen (of als guacamole)
- Kidney beans met het gehakt/kip meegebakken
- Verse koriander (voor door de zure room)

Voor tortilla's uit de oven

Meng het vlees of de kip met ui, paprika. Leg de tortilla's in een ovenschaal. Bestrooi ze met geraspte kaas en zet ze ca. 6 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is. Maak van de tomaat, maïs en sla een lekkere salade die je er apart bij serveert. Juist bij dit gerecht is het lekker om de creme fraiche met wat tacokruiden te mengen en er bij te serveren.

Als je de kluts kwijt bent en het verschil tussen alle wraps niet meer ziet dan kun je hier terecht.

dinsdag 8 december 2009

Frambozenmojito

 Als ik de foto zie dan bedenk ik me dat dit eigenlijk meer een zomerse cocktail is. Maar iedereen wil wel een zomers gevoel hebben in de winter, niet? En een beetje alcohol kan ook geen kwaad om op te warmen met dit koude weer. Ook voor de cocktails heb ik het liefste gemakkelijke recepten. Deze is erg makkelijk en overheerlijk. Als je geen cocktailshaker hebt gebruik dan een thermoskan (wel een schone) waar je ijsblokjes en de ingrediënten in doet. Even schudden en smullen maar!!! Zoals je ook misschien wel hebt gemerkt ben ik dol op frambozen. Wil je flink wat kleur aan je mojito pers dan nog enkele framozen en meng het sap door je mojito. Suikersiroop maak je door zo veel mogelijk suiker op te lossen in water. Dus heel veel roeren. Zie je nog suiker op de bodem, gebruik dan alleen het water waar het in opgelost in. Ik heb het gewoon (ongekoeld) in een flesje in de kast staan. Altijd handig als we visite hebben en zin in een cocktail.
Ingrediënten

- 100 ml bacardi razz (met framboos)
- klein beetje suikersiroop
- 3 takjes munt met flink wat blaadjes
- 1 limoen
- 50 gram frambozen

- crushed ijs (in een keukenmachine fijnmalen of stukslaan ijs = in dichte plastic zak en meppen met deegroller)
- seven up of die van een nepmerk


Bereidingswijze

Knijp de limoen uit boven een glas en voeg de partjes toe samen met de muntblaadjes. Voeg de suiker toe en de suikersiroop naar smaak. Stamp alles eventjes goed aan (geen minuten lang stampen want als je muntblaadjes te fijn zijn is dat niet lekker). Voeg de frambozen toe en vul het glas tot driekwart met ijs. Voeg de bacardi razz toe en roer goed door. Vul aan met nog wat ijs en de seven up en eventueel het frambozensiroop. Serveer met een blaadje munt.

Vind je het niet lekker met hele frambozen er in (die kunnen er trouwens ook bevroren in) dan kun je ze ook alleen als siroop er in doen.

maandag 7 december 2009

Bospaddenstoelensoep met room en mosterd

Deze soep doet het altijd leuk met de feestdagen, alhoewel ik hem ook op een winterse, regenachtige en donkere zondagmiddag tevoorschijn kan toveren. Zorg dat je lekkere bospaddestoelen kunt vinden en gebruik die voor je soep. Het schijnt ook met gedroogde paddestoelen te kunnen maar daar heb ik geen ervaring mee. Deze bospaddestoelensoep vind ik simpel, makkelijk, feestelijk en lekker.

Ingrediënten

- 5 lenteuitjes of 3 sjalotjes

- 500 g gemengde paddestoelen
- 50 g boter
- 1 el gehakte tijm
- 4 dl kruidenbouillon
- 1 glas witte wijn
- 100 ml melk
- 200 ml kookroom (of houdbare slagroom) of een potje creme fraiche
- 1 el grove mosterd
- peper en zout

Bereidingswijze

Hak de lenteuitjes fijn en houd het groene gedeelte apart. Borstel 400 g paddestoelen schoon en snijd ze in stukjes. Verhit de helft van de boter en bak hierin de uitjes en paddestoelen 3 min. Voeg de tijm, bouillon, witte wijn en melk toe en kook zachtjes 10 min. Borstel de rest van de paddestoelen schoon (met een schoon en droog sponsje), snijd ze in plakjes en bak ze in de rest van de boter goudbruin. Pureer de soep met de staafmixer. Roer room, de gebakken paddestoelen en de mosterd erdoor en verwarm de soep. Voeg peper en zout naar smaak toe en bestrooi de soep met het groen van de lenteuitjes. Als je sjalotjes hebt gebruikt kun je ze met peterselie (diepvries of anders gedroogd) garneren.

zondag 6 december 2009

Broodje martino


Eigenlijk heet een broodje martino een broodje filet speciaal. Wil je een broodje martino speciaal dan beleg je ze met plakjes tomaat en gekookt ei. De belgen noemen het dan een smos martino. Over de belgen gesproken, daar hebben ze overheerlijke prepare dat is romige filet americain en naar mijn mening vele malen smakelijker dan de gewone filet. Als je dat dus weet te bemachtigen, dan zou ik dat zeker aanraden. Bij gebrek aan een vers uitje kun je ook zilveruitjes nemen. Dit broodje is trouwens overheerlijk als lunch na een avondje doorzakken. De pittige smaak pept je gelijk op!

Ingrediënten

- 1 wit stokbrood

- 1 bakje van ruim 100 gr filet americain
- 2 augurken
- 1 kleine ui
- mosterd
- ketchup (of hot ketchup)
- tabasco
- zout en peper

Bereidingswijze

Snijd het stokbrood doormidden en snijd ze overdwars open. Besmeer ze ruim met de filet americain. Hak de ui en de augurk fijn en strooi ze over de filet. Daarover een sheutje ketchup, mosterd en wat druppels tabasco, zout en peper.

zaterdag 5 december 2009

Salade van peer met rucola en pijnboompitten



Dit gerechtje kregen we ooit tijdens een etentje bij vrienden geserveerd en ik was er gelijk fan van. In de loop van de jaren heb ik er allerlei variaties van gemaakt, maar de klassieker die je hieronder ziet blijft m'n favoriet. Het is makkelijk, snel en het ziet er ook nog indrukwekkend uit. De combinatie van het zoet, het nootachtige en de scherpe kaas is overheerlijk. Het lijkt een beetje op het gerechtje van
geroosterde peer maar dit ziet er heel anders uit op je bord, en geloof me dat het ook een heel andere beleving is. De dressings die daarbij genoemd staan gebruik ik ook bij dit gerechtje. Klik dus even terug als je dit wilt weten.

Ingrediënten

- 100 gram rucola
- 2 handperen
- 50 gram pijnboompitten
- 25 gram boter
- versgemalen (zwarte) peper
- 200 gram gorgonzola
- olijfolie + balsamico uit de dressingshaker
- 1 eetl. olijfolie

Bereidingswijze

Schil de peren en snijd ze in plakjes. Besprenkel ze evt. met citroensap. Rooster de pijnboompitten in een droge, hete koekenpan goudbruin. Maak de dressing en doe deze over de rucola heen in een schaal. Verdeel de rucola over de borden. Leg daarop de verkruimelde gorgonzola, de partjes peer en pijnboompitjes.

Variaties

- gegrilde ontbijtkoek (bestrijken met olie en dan bakken)
- gebakken appel in plaats van peer
- geitenkaas, brie, gorgonzola met mascarpone of een andere blauwe aderkaas
- radijsjes dun in plakjes gesneden
- walnoot of geroosterde hazelnoot in plaats van pijnboompitten
- in plaats van rucola kies je voor veldsla of een zak rucolamelange

donderdag 3 december 2009

Kaasfondue


Na het racletten en gourmetten kan een kaasfondue niet missen. Ik zal dit wel weer geen recept mogen noemen want het hoofdingrediënt komt uit een pakje, ja uit een pakje.
Ik vind dat geklooi met maizena, wijn, emmentaler en gruyere helemaal niks. Buiten het feit dat ik de kaas erg prijzig vind, ben ik ook van mening dat de smaak minder is. Maar zoals ik al eerder zei, valt over smaak niet te twisten.

Met broccoli, gebakken champignons, reepjes paprika en bruin en wit stokbrood vind ik hem het lekkerste. Je kunt er allerlei groenten naar smaak bij serveren. Wortel, komkommer, stukjes bleekselderij. Of augurk, cherrytomaatjes, zilveruitjes, ananas. Ik zou zeggen probeer het maar!

in het begin maakte ik de fondue trouwens ook niet in een fonduepan. Gewoon een oude pan op een theelichtje. Als je de fondue eerst op het vuur moet opwarmen en dan nog in een caquelon moet doen, dan zit je met een berg afwas en het slaat nergens op. Buiten dat vind ik het lekker om tussendoor het pannetje nog een keer op het vuur te zetten als de fondue is afgekoelt. De verhalen over de korst op de bodem vind ik maar niks. Een oude ovenschaal doet ook prima dienst. In het begin vond ik het schoonmaken vreselijk maar na een tijdje kwam ik er achter dat koud water toch wel echt het beste werkt. Na dit recept zal ik waarschijnlijk nooit meer in Zwitersland mogen komen, maar ik kan er niets aan doen.. ik vind het gewoon zo lekker! Kijk trouwens wel even welk merk je koopt, daar zit dus wel verschil in. Ik koop de Almhofer bij de AH. Nu ik toch zo lekker bezig ben. Dat van die thee er bij drinken vind ik ook onzin, lekkere franse wijn en smullen maar!!

Ingrediënten
- 1 pakje kaasfondue uit de supermarkt (Emmi)
- 1 teen knoflook
- verse peper
- groenten naar keuze
- stokbrood naar keuze

Bereidingswijze
Snijd alle groenten in stukjes. Snijd ook de stokbroden in partjes en snijd die weer door de helft. Warm de fondue op tot hij mooi glazig, zacht en goed gesmolten is.

woensdag 2 december 2009

Geroosterde peer met pancetta en geitenkaas

Rond deze tijd van het jaar zijn er weer veel peren verkrijgbaar en dan vind ik het altijd heerlijk om voorgerechtjes als deze te maken. De rest van het jaar zit je met die onrijpe harde peren en nu zijn ze zo voordelig dat ik er altijd wel eentje over heb voor dit voorgerechtje. De combinatie van roomkaas, peer en rucola smaakt naar mijn mening altijd zalig.

Dressing maken:
De dressing waar je de rucola mee op smaak brengt kan een lekkere balsamicodressing zijn (olijfolie met balsamico in shaker) of een honingdressing (olie, azijn, honing in shaker). Neem altijd 3 delen olie en 1 deel balsamico. Uiteraard beiden met zout en peper en schudden maar. Heb je geen shaker, een oud jampotje met deksel doet het ook perfect!

Ingrediënten

- 2 handperen
- 4 plakjes pancetta of ontbijtspek of ander spek
- 75 gr zachte geitenkaas
- 1 eetl. peterselie, basilicum, rozemarijn
- rucola

Bereidingswijze

Hak de tuinkruiden fijn en prak ze door de geitenkaas en maal er wat peper over. Schil de peren (steeltje laten zitten) en halveer ze, hol met een theelepel het klokhuis eruit (kan ruim). Leg het kaasmengsel in de holte.
Wikkel een plak pancetta om de peer over het kaasmengsel. Leg ze in een ovenschaal en smeer ze in met olijfolie. Rooster de peren onder de gril of in heteluchtoven op 200°c. Verdeel de rucola in bordjes en schep de dressing erover (hou een beetje dressing apart). Leg de geroosterde peer op de rucola en schep nog een beetje dressing over de peer. Lekker om te serveren met pijnboompitjes (kunnen ook door de sla gemengd).

dinsdag 1 december 2009

Pasta met spinazie, room en spekjes


Dit gerecht heb ik in mijn studententijd voor het eerst gegeten. Omdat je als student best wat alchohol kan nuttigen was dit een nuttige bodem. Gelukkig ben ik dit recept nog steeds niet beu en maak ik er tegenwoordig wat variaties mee. Wat blijft is de spinazie a la creme en de spekjes. Sommige maken het met kipfilet, maar juist de combinatie van zout met de spinazie vind ik er lekker aan. De variaties vind je onder het recept. Kijk maar wat je zelf het lekkerste vind. Sommigen houden bijvoorbeeld niet van champignon of paprika. Anderen vinden spaghetti lekkerder dan fusilli en zo kan ik nog wel even doorgaan.


Ingrediënten

- 200 g spaghetti of een halve zak fusilli
- ½ pak spinazie à la crème (diepvries)
- 250 g champignons, in partjes
- 1 ui, gesnipperd
- 100 g geraspte kaas
- 50 gram roomkaas naturel

Bereidingswijze

Bak de spekjes uit en houd ze apart. Maak de pan schoon met een keukenpapiertje.
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de ui en daarna de champignons in de pan. Voeg de spekjes toe en laat deze nog even meewarmen. Voeg vlak voordat je pasta gaar is de blokjes spinazie aan de spekjes toe en laat dit ontdooien en opwarmen. Laat het mengsel nog even sudderen (niet laten koken). Roer de roomkaas er in schepjes doorheen en roer het door totdat het opgenomen is. Maal flink wat zwarte peper over de saus.
Proef even of het zout genoeg is, anders wat zout toevoegen. Laat alles goed doorwarmen. Giet de spaghetti af en verdeel over de borden. Schep er een flinke schep van het spinaziemengsel overheen. Direct serveren met de geraspte kaas

Variaties
- fusilli tricolore, eigenlijk kunnen alle soorten pasta hierbij (behalve de gevulde)
- champignons weglaten vervangen voor paprika of alleen met paprika
- de roomkaas vervangen door boursin, 1 bakje crème fraîche, mascarpone, kruidenkaas, geitenkaas etc.
- geraspte kaas vervangen door parmezaanse kaas (wel mindere hoeveelheid)

maandag 30 november 2009

Zelfgemaakte kruidnootjes



Het heerlijk avondje komt er aan. Jaaahaa, ik weet dat je deze dingen bij elke supermarkt of op elke straathoek voor een habbekrats kan kopen. Waarom zou je ze dan zelf gaan maken? Omdat zelfgemaakt altijd het lekkerste is, omdat je hele huis naar de nootjes gaat ruiken en omdat het leuk is om die kleine bolletjes te rollen en ze in de oven te zien gaan. Kinderen vinden dit ook fantastisch (en het deeg is lekker genoeg om van te snoepen). Houd je niet van de ronde vorm? Dan maak je er lekker vierkantjes van. Genoeg redenen dus. Vind je dat niet genoeg, ik zou zeggen ren naar de super want nu zijn ze er nog! Als je dit recept leest als het juli is dan heb je er gelijk nog een reden bij om dit te gaan maken. Ook als je in het buitenland woont is het toch fijn om de sinterklaassfeer in huis te halen. Wist je trouwens dat deze nootjes ook lekker zijn in de vanillevla of een custardpudding? Uiteraard smaken ze ook heerlijk in de pudding van frambozen Als je het dan snel wil doe je dat natuurlijk met gekochte kruidnootjes! Ik zag trouwens bij de Aldi een doos 'kruidnootjesmix' da's ook makkelijk. Het recept hoef ik eigenlijk niet te bloggen omdat het 'all over the internet' is maar toch. Mocht je toevallig op deze pagina beland zijn dan vind je hieronder het recept voor deze kleine rakkers.

Ingrediënten

- 100 gram boter
- 125 gram basterdsuiker(bruin of wit naar keuze)
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 mespuntje zout
- 3 eetlepels melk

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden en vet de bakplaat in met margarine. Zeef het bakmeel, zout, basterdsuiker en speculaaskruiden boven een kom en voeg de boter en de melk toe. Kneed alles goed door elkaar tot een soepel deeg. Voeg eventueel nog wat melk toe wanneer het deeg te kruimelig is. Maak van het deeg kleine balletjes. Maak ze allemaal ongeveer even groot, anders worden ze niet goed tegelijk gaar. Leg ze op het bakblik en druk ze iets plat. Bak ze in 15 tot 20 minuten lichtbruin en gaar.

zondag 29 november 2009

Smoothies



Na m'n lassi volTekengroottegt uiteraard mijn recept voor smoothies. Deze maak ik elke week wel een keer omdat ze gezond, lekker en makkelijk te maken zijn. Hier zijn ook echt veel variaties op maar ik zal je hier mijn favorieten noemen. Uiteraard komen de bevroren frambozen en aardbeien hier voor van pas, maar mijn favoriet zal ik hieronder geven. Ik gebruik nooit teveel ingrediënten, naar mijn mening bevordert dit de smaak niet en zoveel fruit heb ik ook niet altijd in huis. De banaan doet het goed in elke combi en de kiwi's mogen ook best wat rijper zijn dan normaal. Verse jus d'orange mag ook, je kan je smoothie ook altijd nog wat zoeter maken met wat honing (ook handig als je niet van vruchtensiroop houd). Ik ben benieuwd naar jouw favoriet!

Ingrediënten
- 1 banaan
- 1 kiwi (doormidden snijden en uitlepelen)
- vruchtensiroop naar keuze (karvan cevitam heeft heerlijke smaken zoals grapefruit, sinaasappel etc.)
- ijsblokjes en een scheutje water

Bereidingswijze
Vul je blender met de ingrediënten en zet hem aan. Als je smoothie te dik is kun je nog een scheutje water toevoegen. Zet je blender net zo lang aan tot je geen 'gekraak' van het ijs meer hoort. Dan kom je ook geen stukjes ijsblokjes tegen. Direct opdrinken. Heerlijk bij een zondag's ontbijtje.

Variaties
- met bevroren aardbeien of frambozen (scheelt weer in de ijsblokjes!)
- met de mangostukjes van de lassi
- met yoghurt
- met peer (of een perenijsje van festini, scheelt ook weer in de ijsblokjes)

zaterdag 28 november 2009

Mangolassi


Onlangs schreef ik het berichtje over de heerlijke curry met papadums
Ik vergat hier echter bij te vermelden dat je hier een overheerlijke mangolassi bij kunt drinken. Zeker als je curry lekker pittig is (met verse peper) dan is er niets lekkerder om dat met deze lassi te blussen. Ik ben zelf van mening dat je met een smoothie of lassi niet teveel moet doen, het verse fruit doet z'n werk en geeft toch de meeste smaak. Toch is het leuk om je lassi met een blaadje munt te garneren. Ook kun je de schilletjes limoen er tussen zien, maar ik maak hem ook vaak zonder. Ik zag op de markt heerlijke mango's en ik dacht ik ga ermee aan de slag.
Het is makkelijk om deze vers te kopen en in te vriezen (komt ze weer met haar vriezer!) maar je kan natuurlijk ook mango uit de diepvries kopen. Het is wel zo lekker om de lassi koud te drinken dus als je verse mango gebruikt zet het mengsel dan even in je vriezer en roer het regelmatig om voordat je het drinkt. Je kunt ook de sinaasappelsap in diepvriesblokjeszakjes doen en die laten invriezen. Dat doe je dan met het gehele mengsel in de blender en smullen maar!!! Of zal ik zeggen blussen maar??

Ingrediënten

- 2 grote rijpe mango`s (ca. 300 g) of stukjes diepvriesmango (van de AH)
- 150 ml volle yoghurt (magere mag ook)
- scheutje sinaasappelsap (naar smaak) of ijsblokjes van sinaasappelsap
- poedersuiker naar smaak
- beetje limoensap en limoenrasp (of citroen)

Bereidingswijze

Klop de yoghurt, het sinaasappelsap, limoen- of citroensap en -rasp en de poedersuiker door de mangopuree. Meng dit in je blender of keukenmachine. Je hoort een enorme herrie, dat hoort. Ook hoor je het ijs kraken. Als je dat niet meer hoort en je blender klinkt wat zachter dan is je lassi goed (dit geldt ook voor smoothies). Proef of hij zoet genoeg is. Verdeel de mangolassi over glazen, zet er rietjes of lange lepels er in en blussen bij je curry!

vrijdag 27 november 2009

Frambozenbavarois


Nu ik toch met frambozen en gelatine in de weer ben dacht ik opeens aan mijn frambozenbavarois. Leuk en makkelijk om te maken en het gerechtje komt pas op het bord tot leven. Maar je kan het in verschillende vormpjes laten opstijven of combineren met de limoenpuddinkjes Op de foto zie je de bavarois zonder saus, maar met het sausje smaakt hij wel het lekkerste. Leuk is ook om het toetje in 2 lagen te maken. Dan vul je de glazen of dessertcoupes met de helft limoen en de andere helft frambozen. Ook leuk met halve aarbeien aan de zijkant mee opgesteven in de koelkast en zo kan ik nog wel even doorgaan. Google maar eens op bavarois en je krijgt vanzelf inspiratie. Zelfs met een klein chocolaatje heb je al een heel ander dessert. Hier in ieder geval het basisrecept wat ik altijd gebruik. Als je dit onder de knie hebt is het voortaan een eitje om feestelijke toetjes voor je gasten maken.


Ingrediënten
- 500 gr frambozen + 225 gr frambozen
- het sap van 2 citroenen (apart geperst)
- 100 gr crème fraîche
- 120 gr poedersuiker + 50 gr poedersuiker
- 6 blaadjes witte gelatine + half blaadje gelatine
- 300 ml geklopte slagroom
- 40 ml water

Bereidingswijze
Het gerecht maak je in twee gedeelten. Eerst maak je de bavarois en erna maak je het sausje voor erbij. Pureer ongeveer 500 gram diepgevroren of verse frambozen met het sap van 1 citroen en zeef het, bewaar de saus. Klop de slagroom lobbig en zet het in de koeling. Week de gelatine ongeveer 10 minuten in koud water. Breng de saus met poedersuiker aan de kook en los geweekte gelatine op. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur en spatel er dan voorzichtig de crème fraîche en geslagen room door heen. Vul dessertglaasjes of een grote vorm met de bavarois vorm en laat het minimaal 6 uur opstijven.Voor de saus week je ook het blaadje gelatine ongeveer 5 minuten in koud water. Doe de 225 gr frambozen, citroensap en de suiker in een sauspan en zet op zacht vuur. Verhit het geheel maar blijf ondertussen goed doorroeren. Los vervolgens de gelatine erin op. In de blender pureren, zeven en vervolgens af laten koelen. Giet de saus in een garneerfles of kleine spuitzak met kleinste opening. Garneer de bavarois met de verse frambozensaus en wat verse frambozen en slagroom.

donderdag 26 november 2009

Kwarktaart met bosvruchten


Eerder vertelde ik je al over de frambozen die ik in de vriezer bewaarde. Dat kan natuurlijk ook met bramen en aardbeien en met dit fruit kun je in de wintermaanden een overheerlijke bosvruchtenkwarktaart maken. Voor degene die geen vriezer vol fruit hebben kan ik je verwijzen daar de Appie want daar hebben ze het hele jaar door diepvriesbosvruchten. Houd je meer van bramen of frambozen, dan kun je uiteraard ook naar keus vruchten weglaten of toevoegen. In de zomer maak ik hem altijd met verse aardbeien, ook zalig. Verder gebruik ik bosvruchtenkwark (van de Aldi of Mona) maar je kan hem ook met naturelkwark maken. Dan roer ik de bosvruchten er wat langer door dan krijgt hij de mooie roze kleur. Als bodem kies ik het meest voor bastognekoekjes maar met mariakoekjes kan het ook. Het is leuk om ze zoals op de foto te garneren. Ik doe dit dan wel per gesneden punt. Dan blijft hij langer mooi in de koelkast. Wil je het laagje er ook bovenop gebruik dan taartina van Oetker.

Ingrediënten

- 500 gram bosvruchten (of 500 gram frambozen, 500 gram aardbeien, etc.etc.)
- 190 gr suiker (bij naturel kwark) bij bosvruchtenkwark minder gebruiken (150 gram)
- 900 gr kwark (2 bakjes van 450 gram)
- 11 blaadjes gelatine
- het sap van 1 citroen of van een halve sinaasappel
- 250 ml slagroom
- 300 gr bastogne koeken
- 50 gr roomboter
- vorm 26 cm doorsnee

Bereidingswijze

Laat de boter in pannetje op laag vuur laten smelten. De bastognekoekjes fijnmalen (als je geen keukenmachine hebt doe ze dan in een theedoek en sla daar flink met een deegroller op). Roer de gesmolten boter erbij en doe dit vlug. Doe het kruimelmengsel in een vorm druk dit plat met een lepel. Zet het bakblik in de koelkast zodat de bodem kan opstijven. Laat de gelatine wellen in een bakje met koud water. Zet het citroensap in een pannetje op het vuur. Knijp de gelatine uit en los dit op in het citroensap. Doe de kwark in een kom en meng hier het gelatinemengsel doorheen. Roer de vruchten er doorheen en spatel er dan de geklopte slagroom doorheen. Schenk dit mengsel in de taartvorm op de bodem. Laat de taart minimaal 3 uur afkoelen en opstijven in de koelkast. Leuk is het dus om te garneren met wat verse frambozen, bramen, aardbeien en slagroom. Succes verzekerd op je verjaardag!

woensdag 25 november 2009

Hamrolletjes met rucola


Ik geloof niet dat er een gemakkelijker voorgerecht bestaat dan deze. Als je kleine rolletjes maakt (gewoon de ham door de helft snijden) dan is het ook een lekker hapje. Maar als ik deze rolletjes op een bordje serveer dan is er niemand aan tafel die raar opkijkt of dit niet smakelijk vind.

Ingrediënten

- 8 plakjes parmaham of andere ham
- 50 gram roomkaas
- klein teentje geperst knoflook
- vers gemalen peper en zout
- rucola

Bereidingswijze

Meng de roomkaas met de knoflook en peper en zout. Leg de plakjes op het bord en smeer er wat roomkaas op. Leg er flinke plukken rucola op en zorg dat ze uitsteken. Rol de rolletjes op en serveer ze.

dinsdag 24 november 2009

Gehaktballen van de receptenfan





In het recept van het gourmetten zag je ze al staan maar ik bedacht me dat ik dit recept nog helemaal niet gelogd had! Ik zal jullie het hier dan maar snel geven. Ik geloof trouwens niet in de recepten met een ei, melk en met beschuit. Dat wordt hier thuis altijd een vreselijke plakboel en ik zal eerlijk bekennen dat ze gewoon dan mislukken! Die 3 ingrediënten zul je in dit recept dan ook niet vinden. Ik vind het ronduit geklooi met zo'n beschuit en dat glibberige ei. Zoals je weet houd ik van makkelijk en snel, en dat zijn deze balletjes dan ook!


Ingrediënten

- 500 gram rundergehakt
- 1 klein uitje gesnipperd
- 5 eetlepels kruidenpaneermeel van Haust
- peper en zout
- knoflook geperst of gedroogd voor de liefhebber

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten door elkaar en kneed er balletjes van ter grootte van een golfballetje. Je kunt ook oma's formaat gehaktballen maken, maar dan duurt het gewoon wat langer voor ze klaar zijn en met die kleintjes kunnen er lekker veel in je koekenpan en zijn ze snel gaar. Ook gaan je tafelgenoten niet discussiëren wie er de grootste mag opeten.

Wij eten hier thuis graag Hollandse pot. Gewoon gekookte aardappelen met groente en dan deze gehaktballetjes. Lekker vinden we bloemkool of verse spinazie. We maken er meestal lekker veel balletjes van zodat we de volgende dag het gehakt op brood kunnen eten of weer als avondeten maar dan met gebakken aardappels (handig als je de dag ervoor wat meer aardappels kookt) en stoomgroenten (van de Aldi) maar uiteraard kun je groenten naar keus nemen. Het is alleen zo dat die stoomgroenten binnen een paar minuten in de magnetron klaar zijn en je dus alleen de aardappeltjes hoeft te bakken. Lekker en snel.

Varieren kan, meng voor wat pittige balletjes wat sambal er doorheen. Chili con carne kruiden smaken er ook goed door.

maandag 23 november 2009

Gourmetten


Nu ik mijn raclette-recept heb gegeven is het logisch dat hier mijn gourmet-recept volgt. Voor grote groepen gourmetten kun je gewoon naar de slager of de super en dan haal je zo'n pakket en dan ben je klaar. Ook zag ik laatst bij de Aldi een gourmet-pakket van een kilo, misschien dat ik die eens ga proberen. Maar dit recept kan ook voor grote groepen. Het is in ieder geval supervoordelig én ik vind het veel smakelijker dan de voorverpakte paketten. Je staat wel iets langer in de keuken, maar ik heb het idee dat als ik met familie ga gourmetten we toch met de hele groep staan te snijden en te hakken dus dan kan dat vlees er ook nog wel bij. Maak ik het met manlief, dan vries ik de rest in porties in en dan kunnen we gourmetten wanneer we willen, ook door de week en dat vind ik juist zo leuk aan dit zelfverzonnen recept. Dan snijden we wat tomaat, wat paprika, bakken een broodje en het vlees, rood wijntje er bij en dan zijn we gezellig op een doordeweekse dag aan het smikkelen.

Ingrediënten
Vlees:
- halve kilo rundergehakt

- halve kilo kipfilet
- 2 biefstukjes
- pittige worstjes (merguez)
- bacon
- filetlapjes

Voor er bij:
- paprika in reepjes
- tomaat in plakjes
- ui in ringen en gesnipperd
- dé kruidenboter
- salade
- stokbrood
- gekookte aardappel in stukjes
- champignons in plakjes
- courgette in plakjes
- sausjes (zie idee bij de mosselsausjes en de cocktailsaus van het broodje gezond smaakt er ook lekker bij)
- peper en zout uit de molen zet je op tafel

Bereidingswijze

Snijd de groenten, bak het stokbrood af en dek de tafel. Kruid de ene helft van het gehakt en maak er kleine balletjes van. Kruid de andere helft van het gehakt met peper en zout en maak van die helft ook balletjes. Druk de balletjes plat in je hand na het rollen, dat bakt sneller en makkelijker. Van de andere helft maak je rolletjes en daar doe je de reepjes bacon omheen (vooral mijn moeder is dol op blinde vinken bij het gourmetten). Knip de kipfilet in stukjes zo groot dat ze makkelijk in het pannetje passen maar ook weer niet te groot zijn. Over het knippen trouwens het volgende; een schaar zijn eigenlijk 2 messen aan elkaar verbonden. Schaf voor jezelf bij een kookwinkel een schaar aan van een goed merk en knip je kip en je biefstuk voortaan en je zal nooit meer anders willen. Ik weet niet meer van wie ik het idee heb maar mij zie je niet meer staan klungelen met een mes door de pezen van kip of biefstuk. Goed, weer verder met het recept. Knip de worstjes in 3 stukjes (of koop kleine) en de filetlapjes kunnen ook wel doormidden geknipt. Knip uiteraard de kip als laatste als je alles bewerkt. De schaar gaat trouwens na gebruik altijd direct de vaatwasser in. Schik de vleesjes op borden en zet ze pas op het einde op tafel.

De groenten hierboven zijn uiteraard naar keuze. Houd er iemand bij jullie thuis niet van courgette of iets dergelijks, dan neem je dat uiteraard niet! Wij plukken hier thuis doordeweeks wat we in de koelkast hebben. Manlief is fan van paprika en ik van tomaat, die hebben we dus altijd wel in huis.

Wij gourmetten hier thuis altijd direct op de plaat. Dan heeft iedereen lekker veel ruimte. We vetten de plaat alleen aan het begin in met een beetje olie op een keukenpapiertje. Het vet van het vlees bakt de rest wel. In de bakjes doen we soms een omeletje of een pannenkoek (leuk voor de kleintjes aan tafel). We eten er trouwens ook wel eens aardappelsalade bij, of huzarensalade kijk maar wat er bij jouw familie goed in gaat.

Als vlees kun je uiteraard ook een varkenshaasje in stukjes snijden. Als je dit één keer hebt gemaakt bedenk je vanzelf zoveel variaties, dat ging hier ook zo. In het 'basis' gourmetrecept zit bij ons thuis in ieder geval het gehakt, de kipfilet en de biefstuk. We kopen hier thuis altijd grootverpakkingen gehakt en kipfilet en dat vriezen we in zakjes van 200 gram in. Eerst knippen we de kipfilet en die blokjes vriezen we in. Het gehakt doen we gekruid en ongekruid ook in porties in de vriezer en dat biefstukje kan in z'n geheel. Als het dan ontdooid is dan knip ik het in 4-6 stukjes en ben ik klaar.

Om een vet huis te voorkomen zetten wij hier het gourmetstel pas laat aan. Het is namelijk snel warm. Ook gaat het zodra de laatste stukjes vlees in zicht zijn uit want op de hitte kun je nog prima even iets bakken. Gelukkig hebben we een raam naast de eetkamertafel, zet anders gewoon de deur open als je het teveel wordt.