maandag 16 augustus 2010
Broodje ei, bacon en gebakken ui
Dit is echt een heerlijke variant op het broodje ei, spek met ui.
Ingrediënten
- bacon (2 plakjes per persoon)
- bruin broodje (of wit, uiteraard naar keuze)
- 1 kleine ui in ringen.
- eiersalade
Bereidingswijze
Bak de ui in ringen. Bak daarna in deze pan (zonder boter) de bacon uit. Maak de eiersalade zoals hier beschreven. Je mag uiteraard ook eiersalade uit een bakje nemen of volgens eigen recept. Maar, ik vind deze http://receptenfan.blogspot.com/2009/10/allerlekkerste-eiersalade-die-je-ooit_27.html toch wel het lekkerste. Smeer de eiersalade op je broodje en garneer met de ui en bacon. Garneer met een blaadje sla naar keuze.
woensdag 11 augustus 2010
Gevuld ei
Op een feestje zeggen mijn gasten er in ieder geval geen 'nee' tegen.
De kunst bij een gevuld ei is je vulling goed mengen. Vroeger werd de dooier geprakt met een vork, maar ik vind dat je daar nu echt niet meer mee aan kan komen. Een mooie smeuïge vulling is mijn devies.
Voor de garnering vind ik zelf een klein schijfje radijs er mooi in met wat fijngesnipperde bieslook. Maar google maar eens op 'gevuld ei' en je krijgt vanzelf inspiratie.
Ingrediënten
- 4 eieren
- peper
- zout
- mayonaise
- kerriepoeder
- paprikapoeder
- radijs en bieslook voor de garnering
Bereidingswijze
Kook de eieren minstens 6 minuten hard. Snijd ze recht door midden als ze afgekoeld zijn. Haal de dooiers er voorzichtig uit en prak deze met een vork los. Voeg nu de mayonaise en de kruiden toe. Met een kleine garde meng je net zo lang tot het een mooi glad mengsel is. Vul de eieren met een spuitmond en garneer met de radijs en de bieslook.
Heerlijk frisse yoghurttaart met aardbeien
Ik begrijp trouwens niet hoe mensen met een pak van Oetker aan de slag kunnen. Daar zit superveel suiker in en ik verzeker je dat deze taart net zo makkelijk te maken is als die uit een pakje. Buiten dat is deze natuurlijk veel gezonder met de magere yoghurt en de verse aardbeien. Ok, mij hoor je niet zeggen dat deze taart gezond is maar wel gezonder dan menig andere variant!
Ingrediënten
- 50 gram boter
- 1 pak bastognekoeken
- 10 blaadjes witte gelatine
- 500 gram aardbeien
- 75 mililiter sinaasappelsap met een scheutje citroensap
- 500 gram yoghurt (mag magere yoghurt zijn)
- 150 gram witte basterdsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 200 mililiter slagroom
Bereidingswijze
Smelt de boter in een steelpannetje. Verkruimel de koekjes heel fijn in de keukenmachine en meng de boter er doorheen met een houten spatel. Maak de aardbeien schoon. Vet een springvorm (doorsnede 24 of 26 cm) in en druk het koekmengsel stevig uit op de bodem met de achterkant van een eetlepel. Week de gelatineblaadjes enkele minuten in koud water. Roer in een kom de yoghurt en de suiker door elkaar met een garde. Klop de slagroom stijf en roer deze door het yoghurt mengsel. Verwarm het sinaasappelsap in een pannetje. Knijp de gelatineblaadjes goed uit. Haal de pan van het vuur en los de blaadjes gelatine op in het warme sap. Roer het sapmengsel snel met de garde door het yoghurtmengsel. Pak de schoongemaakte aardbeien en snijd driekwart in stukjes boven het mengsel (bewaar de rest voor het garneren). Roer de stukjes aardbei er een beetje door (zodat ze goed verdeeld zijn). Zet het minimaal 3 uur in de koelkast. Laat alles goed stijf en koud worden (kan een dag van te voren). Stort de taart en garneer met aardbeien en slagroom.
Wees trouwens niet bang dat het niets wordt. Het mengsel is in het begin net zo dun als yoghurt maar in de koelkast stijft het helemaal mooi op. Ik maak deze taart vaak in de avond om te voorkomen dat ik tussendoor ga kijken of er van wil gaan snoepen. Hij is dan altijd mooi egaal en goed opgestijfd als ik hem de volgende dag wil serveren.
Miniquiche hapje
Ingrediënten
- 1 ei
- 120 gram oude geraspte kaas
- 1 bakje (klein) crème fraîche
- katenspek (in kleine stukjes snijden) of ham, salami etc.
- bieslook en/of peterselie
- 1 teentje knoflook
- peper en zout
Bereidingswijze
Klop een het ei los met de creme fraiche. Peper en zout er door en evt. wat kruiden (bieslook en peterselie gedroogd (hoeft niet als je het niet in huis hebt)). Snijd stukjes chorizo, salami of ham fijn en snipper die er overheen. Wat pittige kaas er doorheen en dit mengsel in de bakjes (Poells) doen (niet te vol). Ongeveer 10 minuten in de heteluchtoven op 200 graden.
Je moet er snel bij zijn want deze zijn zo op!
Als je niet de bakjes van Poels hebt kun je ook een minimuffin vorm kopen (Xenos) en daar kleine plakjes bladerdeeg in frommelen. Uit 1 plakje bladerdeeg snijd je 4 vierkantjes. Dit vullen met het mengsel en na 15-20 minuten zijn ze gaar.
Koop trouwens deze snackcups van Jos Poell (zie afbeelding)
vrijdag 16 juli 2010
Schaslick / Sjasliek / stokjes met vlees!
om aan dit blog te werken. Ik zit dus liever buiten bij de BBQ of ik werk in de tuin of geniet gewoon van de zomer. Hoop dat jullie dit ook doen. Ik beloof dat ik in de winter weer meer ga bloggen. Dit recept is echter zo simpel dat ik jullie het wel wil vertellen. Ik weet dat je bij de supermarkt van deze spiesjes kunt kopen, maar ik vind het toch leuker om ze zelf te maken, te marineren, te spiezen en dan trots naast de BBQ vermelden dat ik deze jongens zelf heb gemaakt. Verder weet ik niet of het voordeliger is, maar ik vind ze alleen daarom al lekkerder.
Zorg ervoor dat je BBQ niet te heet is. Je paprika verbrand dan. Rijg ook niet alles te strak op de spiezen dan duurt het langer voordat je vlees gaar is.
Ingrediënten
- 200 gram kipfilet, varkensvlees of biefstuk (naar keuze)
- stoplicht paprika's (bij de Aldi erg voordelig)
- 2 grote stevige uien
- evt. dikke plak bacon (of ontbijtspek) dikte niet meer dan 5 mm
- ingrediënten voor de marinade (maar die heb je waarschijnlijk al in huis)
Bereidingswijze
Snijd het vlees in stukken. Kijk goed hoe groot je ze snijd, ze moeten goed op de spiezen passen. Leg ze in een schaal in de marinade. Gebruik deze marinade http://receptenfan.blogspot.com/2009/10/lekkerste-marinade-voor-ribkarbonade.html. Je kunt trouwens zowel houten spiesjes als metalen BBQ-spiezen gebruiken. Vergeet niet de houten (satéstokjes) een tijdje in het water te weken (minimaal 1 uur).
Snijd de paprika in blokjes van minimaal 1,5x1,5 cm groot.
Snijd de ui in vieren en pel zo elke schil er af. Als de schil te groot is kun je hem nogmaals doorsnijden anders past hij zo op de spies. Het laatste stuk (de kern) is meestal iets dikker, deze kun je er gewoon op spiezen.
Nu je dit klaar hebt kun je de spiezen gaan rijgen. Begin met een stuk paprika en ui, dan blijft je vlees er goed op zitten. Zorg dat je je vlees in de lengte er op spiest, zo wordt het beter gaar.
Het mooie van dit recept komt nu: mocht je niet van sjaslieks houden maar wel graag satéstokjes lusten. Dan laat je de groenten en spek weg en dan heb je heerlijke satéstokjes! Lekker met satésaus. Je kunt ze trouwens ook gewoon in de koekenpan of grillpan bereiden, net zo lekker!
Supersnelle en simpele kippensoep
woensdag 7 juli 2010
Pizzahapje
Ik maak meestal een quiche als ik visite krijg of onverwachte gasten. Ook voor de lunch en in de zomer ben ik vaak van de hartige taarten zoals deze
Ik ben een beetje lui want dit is wel echt het meest makkelijke minipizzarecept wat er bestaat. Het is ontstaan toen ik deeg over had van hartige taarten en gewoon met producten die ik in de koelkast heb. Ik zou je willen adviseren eens op het internet te struinen naar verschillende recepten want volgens mij bestaan er ontelbare. Deze valt in de categorie hapje omdat ik ook minipizzaatjes zag die de helft van een gewone pizzaformaat waren en dan is het in mijn optiek gewoon al een lunchgerecht. Dit is gewoon een leuk tussendoortje, als de quiche/taart nog staat te garen en je je gasten wat olijfjes, blokjes kaas etc. voor hebt gezet, dan gaat iets warms er altijd wel in. Omdat de variaties eindeloos zijn heb ik hier in steekwoorden het recept voor je gezet. Dan kun je er lekker zelf mee stoeien.
Ingrediënten en bereidingswijze
- bladerdeeg:(of je hartige taartdeeg, croissantdeeg etc.- tomatensaus: schep uit een potje, tomatenpuree met italiaanse kruiden, bruscetta (gedroogd uit een potje met ketchup en water aangemaakt)
- er op: plakje chorizo er op of hamsnippers of cervelaatworst of wat je toevallig indekoelkast hebt
geraspte kaas, jong, belegen, geit, oud maakt niet uit! variaties eindeloos, mozarella kan ook!
Maak van het deeg kleine rondjes en smeer er de tomatensaus overheen. Leg de gekozen ingrediënten er op en bak ze kort af in de oven. (kijk voor de verschillen in baktijd bij bladerdeeg, croissantdeeg etc.). Je ziet ze garen in de oven.
vrijdag 25 juni 2010
Broodje kipkerrie met radijs
Ingrediënten
Bereidingswijze
zondag 9 mei 2010
Rabarbertaart
Als je dit met dit combineert dan krijg je een overheerlijke taart. Ik heb er al veel geprobeerd, maar dit is wel een toppertje. Als je via Google rabarbertaart intypt dan krijg je het beste recept wat er is kijk maar hier van de puddingclub, geen idee wie die jongens zijn/waren maar een goed en eenvoudig recept met rabarber is het wel.
Ik zal het hier nog eens dunnetjes over doen. Het is echt een lekker en simpel te maken taartje én niet zo zuur als 'gewone' rabarber. Ik heb er natuurlijk wel een beetje een eigen draai aan gegeven.
Ingrediënten
Vulling:
- 750 g rabarber (mag ook iets minder zijn)
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 eetlepels custardpoeder
- 30 g suiker
Deeg:
- 150 g suiker
- 2 eetlepels citroenrasp (evt. uit een potje (Baukje)) of anders citroensap nemen
- 150 gram zachte boter
- boter om de vorm in te vetten
- 3 eieren
- 150 g zelfrijzend bakmeel
(Voor een springvorm van 24 cm)
Oven voorverwarmen op 150°C
Rabarber wassen, kleinsnijden, met de overige ingrediënten voor de vulling mengen.
Boter, suiker en citroenrasp voor het deeg met de mixer kloppen, een voor een de eieren erdoor kloppen, als laatste het zelfrijzend bakmeel erdoor kloppen.
Deeg in ingevette springvorm scheppen. Rabarbervulling erop scheppen.
1-1½ uur bakken.
zondag 2 mei 2010
Rabarber
Guacamole
Ik noemde avocado's eerder in de wraps en in een salade maar guacamole is ook gewoon lekker om te dippen met tortillachips. Het is trouwens je eigen keuze of je er wel of geen room in wil. De een vind het lekkerder zonder en de ander lekkerder met, kijk maar waar jij het meeste van smult. Zorg dat je niet meer guacamole maakt dan van 1 avocado, je kunt het namelijk moeilijk bewaren.
Ingrediënten
- 1 avocado
- 1 tomaat (ontveld, ontpit en in blokjes gesneden)
- 1 half klein pepertje of wat druppels tabasco
- lepel créme fraiche of roomkaas
- kleine ui, sjalot of bosui heel fijn gesneden
- theelepel citroensap of limoensap
- korianderblaadjes
Bereidingswijze
Avocado's overlangs doorsnijden en de pit met het lemmet van een scherp mes verwijderen, dit doe je door je mes er in te hakken en een kwartslag te draaien. Avocado's uitlepelen en het vruchtvlees in een middelgrote schaal doen en met een vork fijnprakken. De ui en de peper snipperen, de tomaat in blokjes snijden en beide vermengen met de fijngehakte koriander, het citroensap en de room. Direct serveren en opeten.
Aspergesoep
Ingrediënten
Bereidingswijze
Asperges, nu eten!
Ingrediënten
- 250 gram asperges
- 50 gram boter
- 100 gram boerenham
- peterselie (vers of diepvries)
- 2 eieren
- half doosje krielaardappeltjes
Bereidingswijze
Zet 3 of 2 pannetjes met wat zout en water op. Dit is afhankelijk van of je de krieltjes wil koken of in de magnetron wil garen.
Schil de asperges met een dunschiller. Kijk goed of je al de schillen er af haalt (onder de lamp in je keuken en werk rond, dus reepje voor reepje. In plaats van de uiteinden er af te snijden breek je deze er af door de asperge op 2 punten vast te houden, aan het einde en halverwege. Dan buig je net zo lang tot hij breekt. Nu weet je zeker dat je het uitgedroogde deel er af hebt gehaald. Kook de asperges (afhankelijk van de dikte) 5 minuten. Kook ondertussen de eieren en de krieltjes. Laat de boter afgedekt in de magnetron in enkele seconden smelten. Snijd de ham in reepjes en snipper de peterselie. Haal de gekookte eieren twee keer door de eiersnijder. Maak je bord op met de gekookte krieltjes, daarop de asperges, daarop de boter, daarop het ei, daarop de ham en daar overheen de peterselie. Warm serveren!
dinsdag 6 april 2010
Bananenmilkshake
Bereidingswijze
dinsdag 30 maart 2010
Eenvoudige sudderlapjes van Oma
Mijn oma maakt echt de allerlekkerste sudderlapjes (draadjesvlees hoe je het ook wil noemen). Ik probeer al jaren haar recept na te maken, maar ik had geen idee wat ik fout deed. Ik deed dus teveel, dat was het probleem. Het is een jarenlang oud recept en vroeger hadden ze nog niet zoveel poespas in de keuken. Ik garandeer je dat je dit vlees het allerlekkerste gaat vinden en dat je dit minimaal 1x per week wil eten. Aardappelen en verse groenten smaken er overheerlijk bij dus je kunt eindeloos combineren. Of zoals hier met puree en verse boontjes.
- magere runderlappen of riblappen (1 kilo dan eet je er twee dagen van)
- peper en zout en evt. een beetje kruidnagel
- croma of blue band boter, flink stuk (25 gram)
- heet water (bouillonblokje)
Bereidingswijze
Kruid het vlees met peper en zout. Bak het vlees (als het op kamertemperatuur is) op hoog vuur in je braadpan. Bak het alsof je een biefstuk doorbakken wil hebben. Zodra het vlees goed van kleur is doe je er heet water bij (rechtstreeks uit de waterkoker) met evt. bouillonblokje. Zet dit 2 uur op zacht vuur en je vlees valt bijna vanzelf uit elkaar. Doet dat het nog niet, laat het dan nog langer staan.
Ik weet dat je ook dit recept met bier, wijn, uien en nog veel meer andere ingrediënten kan maken, maar dit basisrecept is echt zalig. Probeer het maar eens!
zondag 14 maart 2010
Wentelteefjes
Ouderwetse wentelteefjes, wie eet ze nog?
Ingrediënten
- 4 casinoboterhammen wit (mogen al wat ouder zijn dan zijn ze lekker stevig)
- 50 ml room
- kaneel
- drupje vanille-essence
- scheutje melk
- klontje boter
Bereidingswijze
Meng de eieren met room, kaneel, vanille-essence en de melk in een grote schaal. Laat dit mengsel in de boterhammen trekken totdat je schaal bijna leeg lijkt. Smelt het klontje boter in de pan en bak de wentelteefjes om en om. Serveer met suiker of poedersuiker.
maandag 8 februari 2010
Gerookte zalmsalade
Bereidingswijze
maandag 1 februari 2010
Mojito, de 'gewone'
- 5 cl Havana Club of goede bacardi of andere rum naar keuze
- 1/2 limoen in partjes
- 3 theelepels rietsuiker of basterdsuiker
- 3 takjes munt
- gecrushte ijsblokjes
- sodawater
zondag 31 januari 2010
Tiramisu van de Receptenfan
vrijdag 8 januari 2010
Appelmoes
Alweer iets wat we hier in de winter maken en wat bij veel van mijn 'winterse' recepten gaat. Appelmoes uit een potje is natuurlijk hardstikke makkelijk. Maar als ik je vertel dat door deze appelmoes heerlijk in je huis gaat ruiken dan heb ik je misschien overgehaald. In september of oktober kun je voor een lage prijs grote hoeveelheden appels kopen en op dit moment zijn ze ook niet al te duur. Ik maak hier thuis altijd een flinke pan vol want uiteraard kun je de moes goed invriezen. Doe dit in porties zodat je het altijd bij de hand hebt. Wij halen hier in de ochtend vlees uit de diepvries voor het avondeten, haal dan ook je appelmoes er uit. Wil je een fijne moes? Haal de moes dan nog even door de zeef.
- 1 kilo appels (goudreinetten)
- 100 gram suiker
- 1 theelepel kaneel/kaneelstokje
- beetje water (evt. met wat citroensap)
Bereidingswijze
donderdag 7 januari 2010
De kunst van aïoli
De kunst van aioli is om weinig knoflook te gebruiken. Ik zie soms recepten voorbij komen waar er flink wat teentjes in gaan. Less is more, want je stinkt na het eten toch al een uur in de wind en teveel maakt je aioli gewoon niet lekker.
Ingrediënten
- 2 grote teentjes knoflook
- 1 eierdooier
- 250 ml olijfolie (kan meer of minder zijn)
- zeezout
Bereidingswijze
De knoflookteentjes uitpersen en vervolgens in de stamper en vijzel met zout verder fijnmaken. Dit mengsel in een kom doen en de eierdooier toevoegen. Al klutsend met een garde flink kloppende heel langzaam druppelsgewijs de olijfolie toevoegen met tot slot eventueel een paar druppels citroensap naar smaak.
Heerlijk met versgebakken bruin brood of bij rozemarijnaardappels.
Nog een tip! Als je aïoli in de schift dreigt te raken (gaan klonteren) en je ziet dit op tijd dan moet je een beetje melk of water langs de rand laten lopen en dat er doorheen kloppen, zo haal je de aïoli uit de schift.
woensdag 6 januari 2010
Surinaamse roti
Ingrediënten
- 2 uien
- 5 tenen knoflook geplet (evt doormidden gesneden)
- 1 zakje soepgroente
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 kippenbouillonblokjes
- 3 á 4 eetl. hindoestaanse kerrie (massala surinami)
- 4 flinke aardappelen
- 2 eetl. Sambal of gesnipperd pepertje/madam Jeannette peper
- olie en boter
Bereidingswijze
Haal (als je dat wil) het velletje van de kip. De kippendijen kun je met een koksmes door midden hakken zodat je 4 delen kip krijgt. Verwarm olie en boter in een pan. Bak de kip hierin om en om bruin. Haal de kip uit pan en bak in het overgebleven vet de ui tot deze zacht is, halverwege de knoflook en als die zacht is doe je daarna de soepgroente er bij. Voeg de tomatenpuree toe, de bouillonblokjes en tot slot de kerrie toe. Nu plakt alles in de pan aan elkaar en met zacht vuur heel even in laten trekken. Doe de gebakken kip er weer terug in. Kook het water in de waterkoker. Voeg de in tweeën gesneden aardappelen. Vul de pan aan met water tot het gerecht helemaal onder water staat. Laat dit minimaal 1½ uur zachtjes pruttelen. Pel de hardgekookte eieren en voeg ze toe in de pan. Laat nog een half uur op zacht vuur staan (wel regelmatig roeren). Serveer met de roti, gekookte spitskool en gekookte kousenband.
maandag 4 januari 2010
Salade met avocado en gegrilde kip
Mmm eindelijk iets met avocado!
Eigenlijk eet ik nog niet zolang avocado, maar als ik dat eerder had geweten!! Heerlijk. Ik heb er zo 1 op. Lekker ook in een salade, amuse of met een zak tortillachips en er guacamole van maken. Dit recept is erg eenvoudig en naar mijn mening ook erg gezond. Hier thuis variëren we er veel mee, maar net met wat we in huis hebben en hoeveel trek we hebben. De ene keer met olijfjes, de andere keer met croutons. Croutons maak je trouwens met sneetjes bevroren casinobrood (wit uiteraard). Hier snijd je, voordat ze ontdooien, de randjes af en in blokjes. Deze bak je direct in olijfolie.
Ingrediënten
- 1 avocado per persoon
- slamelange of sla naar keuze
- tomaat in partjes
- geitenkaas of andere kaas naar keuze
- dressing
- stukjes gegrilde kip (evt. gemarineerd met deze marinade)
Bereidingswijze
Grill de kip in de grillpan. Laat afkoelen en snijd in plakjes. Meng de salade met de dressing. Leg de geitenkaas en tomaat er op. Snijd de avocado in partjes. Leg als laatste de avocado er op en garneer af met wat dressing.
zaterdag 2 januari 2010
Tosti met prei, brie en honing
Ingrediënten
Snijd de brie in smalle plakjes en leg ze op 1 van de sneetjes brood. Leg er de prei op en een beetje honing er overheen. Andere boterham er op en in het tosti-ijzer opwarmen of in een koekenpan (met een steelpannetje op de tosti er op om gelijkmatig te laten bruinen). Als de brie is gesmolten is je tosti klaar.
vrijdag 1 januari 2010
Salade van stoofpeertjes, geitenkaas en pijnboompitjes
Als je het vorige recept hebt gemaakt dan is het zeker de moeite om van de overgebleven peertjes een salade van stoofpeertjes, geitenkaas en pijnboompitjes te maken.
Ik vond het gerecht hier op AH.nl en mijn peertjes zien er mooier uit dan op deze foto (smaken waarschijnlijk ook beter) maar de salade is echt verukkelijk.
Ik houd sowieso van het zoete van de peer, het zure van de geitenkaas en dan met nootjes. In het recept van AH zit ook nog bacon. Dat maakt het helemaal af natuurlijk.
Ingrediënten
- restje stoofpeertjes van http://receptenfan.blogspot.com/2009/12/roder-dan-rode-stoofpeertjes.html
- zacht geitenkaasje
- geroosterde pijnboompitjes
- de balsamicodressing van http://receptenfan.blogspot.com/2009/12/geroosterde-peer-met-pancetta-en.html
- zakje rucolamelange
- paar uitgebakken plakjes bacon
- peper en zout
Bereidingswijze
Maak de sla aan met de dressing en houd nog wat apart. Snijd de peer in plakjes en leg ze op de salade. Brokkel de geitenkaas en bacon er overheen en garneer met wat pijnboompitjes. Maak het geheel af met het laatste beetje dressing en wat peper en zout.
Wij zijn hier trouwens thuis dol op de zakjes rucolamelange. We behandelen het vanaf de supermarkt tot het thuis is als gouden eieren. Het zit namelijk zo, als je dat zakje tussen je boodschappen plet dan wordt je melange ook geplet en dan is hij veel minder lang houdbaar en minder smakelijk. Zoek een zakje bij de super uit waar veel lucht in zit en leg het als laatste op de band bij de kassa, als laatste in de boodschappentas en als eerste thuis in de koelkast (helemaal alleen in het groentenvak). Je moet er wat voor overhebben, maar de melange maakt het wat ons betreft helemaal goed.