woensdag 24 augustus 2011

Hummus / Houmous of gewoon kikkererwtenpasta
Dit heb ik voor het eerst in een delicatessenzaak gekocht en ik was gelijk verknocht. Heerlijk met om hier wat groentes in te dippen en je visite is ook altijd onder de indruk. Belangrijk is dat je hier een dag van tevoren aan begint. De kikkererwten moeten namelijk goed wellen in het water. Ik gebruik geen kikkererwten uit blik want ik vind dit beter, maar daar kan het natuurlijk ook mee. Het allerbelangrijkste is echt dat je kikkererwten goed zacht zijn, een pasta met harde stukjes er in smaakt absoluut niet lekker. Wel ze dus lang genoeg en laat ze lang genoeg doorkoken in het steelpannetje, succes!

Ingrediënten

- 1 kopje vol gedroogde kikkerwerwten
- 3 eetlepels goede en lekkere olijfolie
- 1 grote teen knoflook in plakjes gesneden
- 2 eetlepels water
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel paprikapoeder
- halve theelepel cayennepeper
- 2 eetlepels tahin (sesampasta)
- zout en peper


Om mee te dippen
- bleekselderij in reepjes
- wortelen in reepjes
- radijsjes
- paprika in reepjes
- komkommer in reepjes
- turks brood of shoarmabroodjes

Bereidingswijze

Zet de kikkererwten onder in het water en laat ze minimaal een nacht weken. Zet een steelpannetje op het vuur. Giet de erwten af en vul het pannetje met water. Laat de erwten gedurende 5 minuten doorkoken, zet dan het vuur zacht. Haal er na 10 minuten koken een erwt uit en kijk of je hem makkelijk kunt fijndrukken en of hij helemaal zacht is van binnen. Ik proef ze altijd even en als ook de smaak lekker is zijn ze goed. Als ze nog bitter, korrelig zijn of niet lekker smaken dan zijn ze nog niet goed en dan moet je ze nog langer laten doorkoken. Houd alvast een paar erwten apart. Als ze klaar zijn pureer je ze in de keukenmachine met alle ingrediënten en na het pureren ben je klaar! Zorg dat de puree echt smeuig is. Wordt je erwtenpasta te droog meng er dan meer water en wat olie door, er gaat best veel water in! Garneer met een scheutje olijfolie, wat paprikapoeder en de achtergehouden erwten.

Serveer met de groenten maar dit smaakt ook lekker op stokbrood of toastjes.

De gedroogde kikkererwten en de tahin (potje) koop je overigens bij de turkse winkel of supermarkt.
Mocht jouw toko ook lekkere broodjes of turks brood hebben dan zou ik deze zeker meenemen, daar smaakt je hummus nog lekkerder op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten