maandag 1 februari 2010

Mojito, de 'gewone'

Alles behalve gewoon aan een mojito natuurlijk. Het zou een ware kunst moeten zijn om deze te maken. Het is echter niet zo kunstig als men denkt. Aan de mojito hangt namelijk de eeuwenoude, alombekende vakantiezweem. Dat is dat iets beter smaakt op je vakantieadres dan thuis. En dat is met mojito niet anders.

Natuurlijk smaakt deze jongen beter op een tropisch strand met je voeten in het zand en de ondergaande zon dan thuis in je keuken op een zaterdagavond voor de buis terwijl het dit hondenweer is en er geen bal op tv is... Ook al is het nu dus winter. Mijn tip is om deze jongen op een mooie zomerse dag als het zo lekker bloedheet is en je de hele dag op het Hollandse strand hebt liggen bakken en je lief de BBQ voor wat vrienden staat aan te slingeren bij elkaar te shaken.

Gecrushed ijs doe je gewoon lekker in de keukenmachine, dan zijn je gasten buren en iedereen in de straat ook gelijk wakker. In een plastic zak en dan goed rammen gaat ook best. Rietsuiker mag, maar in de tropen durven ze het ook met gewone kristalsuiker te maken.
Oh nog iets. Op afbeeldingen ziet een mojito er vaak schitterend uit. Laat je niet kisten, de blaadjes moeten geperst zijn. Niet in kleine stukjes (malen of snijden) want dan zitten jij en je visite de hele avond die smerige mint tussen je tanden uit te peuren, maar gewoon crushen zodat de smaak van de munt vrij komt. Vergeet niet; het allerbelangrijkste bij een mojito is de volgorde waarin je hem maakt!

Ingrediënten

- 5 cl Havana Club of goede bacardi of andere rum naar keuze
- 1/2 limoen in partjes
- 3 theelepels rietsuiker of basterdsuiker
- evt. wat suikerwater
- 3 takjes munt
- gecrushte ijsblokjes
- sodawater

Bereidingswijze

Stop de partjes in het glas met de munt (je kunt de blaadjes van het takje halen of de takjes en blaadjes in geheel in het glas zetten, dan dient het takje gelijk als roerstaafje). Voeg de suiker toe en pers dit kort fijn met een mudler of een stamper (zodat je de munt gaat ruiken en dat het sap uit de limoen komt) evt. wat suikerwater toevoegen. Giet de rum over het mengsel. Vul het glas tot de rand met het gecrushte ijs en schenk het geheel af met sodawater. Serveren met schijfje limoen en een zwart rietje of roerstaafje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten