woensdag 18 mei 2011

Aardappeltjes uit de oven met rozemarijn en knoflook

Een favoriet voor vele mensen dit recept. Zoals alle recepten op m'n site is dit een heel gemakkelijke variant. Hoe je het maakt hangt eigenlijk af van welke soort aardappelen je in huis hebt. Dit recept is gemaakt met krieltjes die je uit de supermarkt in een bakje/zakje koopt. Maar zelf vind ik ze lekkerder met jonge/nieuwe kleine verse aardappeltjes in de schil. In de winter maak ik ze gewoon met de grote aardappelen die ik dan in stukken snijd.

Ingrediënten

- zakje krielaardappeltjes (liefste met schil)
- 2 takken rozemarijn
- 5 tenen knoflook
- zout en peper

Bereidingswijze

Pak een koekenpan uit de kast en zet deze op hoog vuur. Gooi de krieltjes in de pan en schenk er kokend water bij en de tenen knoflook (deze hoef je niet te pellen/schillen). Laat ze (afhankelijk van hun grootte) 7 minuten koken. Als ze gaar zijn giet je de pan af en je haalt de tenen er uit. Zet de pan weer terug op het vuur met de krielen er in, vuur weer hoog. Pak een pureestamper en druk de krielen in de pan een beetje plat, niet prakken maar ze moeten wel 'openbreken'. De tenen prak je met een vork en meng je met zout en peper en leg je daarna weer in de pan. Als de pan droog is (al het water verdampt) schenk je er olijfolie overheen en bak je de aardappeltjes af. Na een paar minuten kun je er de takjes rozemarijn overheen doen, kneus ze een beetje zodat ze smaak afgeven. Je kunt de takjes ook fijnsnijden.

Als je van een zure bite houdt kun je er op het einde nog wat citroensap overheen sprenkelen, nog heel even bakken zodat de suiker er in karameliseert.
Dit recept smaakt heerlijk met gebakken biefstuk, tartaartjes en groente naar keuze of een lekkere salade.

1 opmerking: