zondag 31 januari 2010
Tiramisu van de Receptenfan
vrijdag 8 januari 2010
Appelmoes
Alweer iets wat we hier in de winter maken en wat bij veel van mijn 'winterse' recepten gaat. Appelmoes uit een potje is natuurlijk hardstikke makkelijk. Maar als ik je vertel dat door deze appelmoes heerlijk in je huis gaat ruiken dan heb ik je misschien overgehaald. In september of oktober kun je voor een lage prijs grote hoeveelheden appels kopen en op dit moment zijn ze ook niet al te duur. Ik maak hier thuis altijd een flinke pan vol want uiteraard kun je de moes goed invriezen. Doe dit in porties zodat je het altijd bij de hand hebt. Wij halen hier in de ochtend vlees uit de diepvries voor het avondeten, haal dan ook je appelmoes er uit. Wil je een fijne moes? Haal de moes dan nog even door de zeef.
- 1 kilo appels (goudreinetten)
- 100 gram suiker
- 1 theelepel kaneel/kaneelstokje
- beetje water (evt. met wat citroensap)
Bereidingswijze
donderdag 7 januari 2010
De kunst van aïoli
De kunst van aioli is om weinig knoflook te gebruiken. Ik zie soms recepten voorbij komen waar er flink wat teentjes in gaan. Less is more, want je stinkt na het eten toch al een uur in de wind en teveel maakt je aioli gewoon niet lekker.
Ingrediënten
- 2 grote teentjes knoflook
- 1 eierdooier
- 250 ml olijfolie (kan meer of minder zijn)
- zeezout
Bereidingswijze
De knoflookteentjes uitpersen en vervolgens in de stamper en vijzel met zout verder fijnmaken. Dit mengsel in een kom doen en de eierdooier toevoegen. Al klutsend met een garde flink kloppende heel langzaam druppelsgewijs de olijfolie toevoegen met tot slot eventueel een paar druppels citroensap naar smaak.
Heerlijk met versgebakken bruin brood of bij rozemarijnaardappels.
Nog een tip! Als je aïoli in de schift dreigt te raken (gaan klonteren) en je ziet dit op tijd dan moet je een beetje melk of water langs de rand laten lopen en dat er doorheen kloppen, zo haal je de aïoli uit de schift.
woensdag 6 januari 2010
Surinaamse roti
Ingrediënten
- 2 uien
- 5 tenen knoflook geplet (evt doormidden gesneden)
- 1 zakje soepgroente
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 kippenbouillonblokjes
- 3 á 4 eetl. hindoestaanse kerrie (massala surinami)
- 4 flinke aardappelen
- 2 eetl. Sambal of gesnipperd pepertje/madam Jeannette peper
- olie en boter
Bereidingswijze
Haal (als je dat wil) het velletje van de kip. De kippendijen kun je met een koksmes door midden hakken zodat je 4 delen kip krijgt. Verwarm olie en boter in een pan. Bak de kip hierin om en om bruin. Haal de kip uit pan en bak in het overgebleven vet de ui tot deze zacht is, halverwege de knoflook en als die zacht is doe je daarna de soepgroente er bij. Voeg de tomatenpuree toe, de bouillonblokjes en tot slot de kerrie toe. Nu plakt alles in de pan aan elkaar en met zacht vuur heel even in laten trekken. Doe de gebakken kip er weer terug in. Kook het water in de waterkoker. Voeg de in tweeën gesneden aardappelen. Vul de pan aan met water tot het gerecht helemaal onder water staat. Laat dit minimaal 1½ uur zachtjes pruttelen. Pel de hardgekookte eieren en voeg ze toe in de pan. Laat nog een half uur op zacht vuur staan (wel regelmatig roeren). Serveer met de roti, gekookte spitskool en gekookte kousenband.
maandag 4 januari 2010
Salade met avocado en gegrilde kip
Mmm eindelijk iets met avocado!
Eigenlijk eet ik nog niet zolang avocado, maar als ik dat eerder had geweten!! Heerlijk. Ik heb er zo 1 op. Lekker ook in een salade, amuse of met een zak tortillachips en er guacamole van maken. Dit recept is erg eenvoudig en naar mijn mening ook erg gezond. Hier thuis variëren we er veel mee, maar net met wat we in huis hebben en hoeveel trek we hebben. De ene keer met olijfjes, de andere keer met croutons. Croutons maak je trouwens met sneetjes bevroren casinobrood (wit uiteraard). Hier snijd je, voordat ze ontdooien, de randjes af en in blokjes. Deze bak je direct in olijfolie.
Ingrediënten
- 1 avocado per persoon
- slamelange of sla naar keuze
- tomaat in partjes
- geitenkaas of andere kaas naar keuze
- dressing
- stukjes gegrilde kip (evt. gemarineerd met deze marinade)
Bereidingswijze
Grill de kip in de grillpan. Laat afkoelen en snijd in plakjes. Meng de salade met de dressing. Leg de geitenkaas en tomaat er op. Snijd de avocado in partjes. Leg als laatste de avocado er op en garneer af met wat dressing.
zaterdag 2 januari 2010
Tosti met prei, brie en honing
Ingrediënten
Snijd de brie in smalle plakjes en leg ze op 1 van de sneetjes brood. Leg er de prei op en een beetje honing er overheen. Andere boterham er op en in het tosti-ijzer opwarmen of in een koekenpan (met een steelpannetje op de tosti er op om gelijkmatig te laten bruinen). Als de brie is gesmolten is je tosti klaar.
vrijdag 1 januari 2010
Salade van stoofpeertjes, geitenkaas en pijnboompitjes
Als je het vorige recept hebt gemaakt dan is het zeker de moeite om van de overgebleven peertjes een salade van stoofpeertjes, geitenkaas en pijnboompitjes te maken.
Ik vond het gerecht hier op AH.nl en mijn peertjes zien er mooier uit dan op deze foto (smaken waarschijnlijk ook beter) maar de salade is echt verukkelijk.
Ik houd sowieso van het zoete van de peer, het zure van de geitenkaas en dan met nootjes. In het recept van AH zit ook nog bacon. Dat maakt het helemaal af natuurlijk.
Ingrediënten
- restje stoofpeertjes van http://receptenfan.blogspot.com/2009/12/roder-dan-rode-stoofpeertjes.html
- zacht geitenkaasje
- geroosterde pijnboompitjes
- de balsamicodressing van http://receptenfan.blogspot.com/2009/12/geroosterde-peer-met-pancetta-en.html
- zakje rucolamelange
- paar uitgebakken plakjes bacon
- peper en zout
Bereidingswijze
Maak de sla aan met de dressing en houd nog wat apart. Snijd de peer in plakjes en leg ze op de salade. Brokkel de geitenkaas en bacon er overheen en garneer met wat pijnboompitjes. Maak het geheel af met het laatste beetje dressing en wat peper en zout.
Wij zijn hier trouwens thuis dol op de zakjes rucolamelange. We behandelen het vanaf de supermarkt tot het thuis is als gouden eieren. Het zit namelijk zo, als je dat zakje tussen je boodschappen plet dan wordt je melange ook geplet en dan is hij veel minder lang houdbaar en minder smakelijk. Zoek een zakje bij de super uit waar veel lucht in zit en leg het als laatste op de band bij de kassa, als laatste in de boodschappentas en als eerste thuis in de koelkast (helemaal alleen in het groentenvak). Je moet er wat voor overhebben, maar de melange maakt het wat ons betreft helemaal goed.