zaterdag 31 oktober 2009

Panini's om thuis van te genieten


Ik denk dat het bijna een traditie wordt dat ik je in het weekend een lunchrecept geef. Maar op zaterdag slaap ik graag wat door (dat krijg je van dat midden in de nacht loggen) zodat de lunch er wel aardig smakelijk uit moet zien. Die Hollandse bruine boterham is overheerlijk, maar verandering van spijs doet eten. Het begon allemaal zo: Vorig jaar kreeg ik van Sinterklaas een contactgrill. Ik kon de goedheiligman maar nauwelijks bedanken want ik dacht 'wat moet ik in vredesnaam met zo'n apparaat!' Gelukkig bedacht ik snel dat dit apparaat me tijdens m'n zaterdagse lunch goed bij zou kunnen staan. Dit is nu dus een jaar geleden en ik denk dat ik al bijna aan een nieuwe toe ben want dit is één van mijn meest gebruikte keukentools (denk dat de blender wint)

Voor degene die nu willen afhaken omdat ze niet zo'n wonderbaarlijk apparaat in huis hebben, wacht even! Als je twee koekepannen hebt dan lukt het ook perfect. Als je de panini in de pan hebt liggen dan duw je met de bodem van de andere koekepan deze plat. Je kunt er eventueel nog gewicht op leggen (andere pan met water gevuld?) zodat het plat blijft maar bij mij volstaat het gewoon met de twee pannen. Heb je trouwens geen ongebakken stokbrood in huis dan doet een bruine sesamboterham het ook heerlijk voor je hoor! Ook kan een nog niet afgebakken ciabatta er goed tussen.

Ingrediënten

- afbakstokbrood (mag van die uit de supermarkt van 0,17 eurocent zijn)
- brie (of gewone kaas)
- salami
- tomaat

Bereidingswijze

Snijd het stokbrood doormidden. Snijd het dan met het mes over de breedte niet helemaal door. Vul het broodje met de salami, de kaas en de plakjes tomaat. Leg het broodje op de voorverwarmde gril (of in de koekepan op half vuur) en duw het er tussen en zorg dat hij plat wordt onder de gril. Binnen een paar minuten heeft hij de mooie strepen en is de kaas gesmolten.

Mijn favoriete vullingen zijn:

- brie, prei en honing (ook honing er naast als dipsausje serveren en kan ook met wit casinobrood) (deze is trouwens echt zaaaalig!!)
- pesto, ham en kaas
- gerookte zalm, pesto en geitenkaas
- mozarella, tomaat en pesto

Smakelijk!!!

vrijdag 30 oktober 2009

Ovenschotel met gehakt, aardappel en groente

Eigenlijk hoef ik niet te bloggen over dit recept. Volgens mij kent namelijk écht iedereen dit en heeft iedereen ook wel zijn of haar eigen variant er op. Wel reden genoeg natuurlijk om mijn variant met je te delen. Dat is er natuurlijk ook niet één. De afgelopen jaren heb ik heel wat afgestoeid met de ovenschotels en ik moet je eerlijk bekennen de ene was nog lekkerder dan de ander en ik krijg er geen genoeg van. Zeker nu ik net het weerbericht zag dat het nog kouder wordt en gaat regenen.. brrrr!! Echt de tijd om de wintergerechten weer volop op tafel te gaan zetten.

Ingrediënten

- aardappelpuree (aardappels koken met boter en melk en de mixer)
- groente naar keuze (prei, zuurkool met ananas, courgette, paprika, andijvie, doperwtjes, spitskool, rode kool etc. etc.)
- gehakt
- ui en knoflook
- kruiden (cajunkruiden, provencaalse kruiden, hacheekruiden etc. etc.)
- geraspte kaas (ook naar keuze maar een belegen kaas doet het ook al goed)

Bereidingswijze

Nou ja, een kind kan de was doen. Je bakt het gehakt met de ui en de groente er in of er naast. Het gehakt kruid je met de kruiden en daarop smeer je de aardappelpuree, kaas er op en in flink hete oven in zo'n 15-20 minuten gaar laten worden. Als je de groenten apart bereid dan doe je deze eerst in de schaal, dan het gehakt en daarop de puree.

Volgens mij kunnen vanuit deze basis miljoenen recepten ontstaan. Na dat het gehakt (welke je ook door kip kan vervangen) gaar is kun je natuurlijk nog van alles toevoegen naar smaak. Belangrijk is dat je zorgt dat het geen droog gerecht wordt. Je kunt ook kaassaus gebruiken (bovenop de aardappel) of tomatenblokjes (door het gehakt).

Mocht je niet genoeg inspiratie hebben gekregen dan zal ik nog eens wat noemen;
champignons, boontjes, wortelen, appel, witlof, courgettes, tomaten, spinazie, bloemkool, boerenkool en ga zo maar door!! Wij vonden hier thuis dat alles wat je normaliter op je bord eet (aardappelen, vlees en groente) dat je daar net zo goed een schotel van kan maken. Tot nu toe zijn al die combinaties heerlijk gelukt!

donderdag 29 oktober 2009

Makkelijk appelkruimeltoetje



Bijna iedereen kent wel de overheerlijke appelkruimeltaart. Ik vind die echt zalig en hij lukt me meestal ook goed. Wel trek ik hier altijd een een half uurtje op zondagmiddag (vooral een regenachtige) voor uit omdat het ook best wel een beetje werk is. Als je het eenmaal kent maak je het uit je hoofd en heb je het snel op tafel. Als ik visite heb tijdens deze donkere wintermaanden dan maak ik dit regelmatig als toetje. Supermakkelijk en de reacties zijn altijd goed! Ik maak dit wel na een licht hoofgerecht want het is (zoals vaak bij mij) best een beetje een machtig gerechtje.


Ingrediënten

Voor de inhoud
- halve appel per persoon
- handje rozijntjes per persoon (naar smaak) donker of lichte (naar keuze)
- flink wat kaneel
- suiker (basterd, bruine of riet naar keuze)

Voor het kruimeldeeg
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 50 gram suiker

Bolletje vanilleijs per persoon

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 200 °C. Wel de rozijnen. Appels schillen, klokhuis verwijderen en appels in stukjes snijden. In kom appel omscheppen met kaneel en suiker. Rozijntjes toevoegen. Appelstukjes over bodem van de schaaltjes verdelen. Ik gebruik altijd ronde schaaltjes met een inhoud van 150 ml. Maar als je andere (ovenbestendige) schaaltjes hebt kun je die ook gebruiken. Vet ze in met boter of olie. In kom bloem en suiker mengen. Boter in kleine blokjes snijden en op bloemmengsel leggen. Met koele handen ingrediënten snel tot kruimelig deeg kneden (dit gaat het makkelijkst door de boter met de vingertoppen door de droge ingrediënten te wrijven). Kruimeldeeg over appelstukjes strooien. Ovenschaal op rooster in midden van oven zetten en ca. 20 min. bakken tot appel zacht en kruimellaag goudbruin is.

Warm serveren met een bolletje vanilleijs (of kaneelijs) er bovenop (dat smelt heerlijk weg) en dan er snel van gaan smullen!!

Ben je geen ijsfan dan kan een vanillevla of vanillesaus er ook goed bij smaken

woensdag 28 oktober 2009

Fluweelzachte chocolade in eierdopjes


Jamie Oliver heeft een nieuw boek uitgebracht en voor mij is dat reden genoeg om mijn favoriete dessert van hem te maken. Uiteraard heb ik dit wel een heel klein beetje naar m'n eigen smaak aangepast. Maar ik hoefde er niet veel aan te veranderen (wat niet echt verassend is bij zo'n topkok haha!). Het komt uit z'n tweede kookboek, wat ik persoonlijk het beste boek van hem vind. Ik heb de helft van z'n boeken aangeschaft, en toen ben ik afgehaakt. Laten we het er op houden dat m'n boekenkast het anders had begeven. Het originele recept heet chocoladepotjes. Omdat ik geen idee heb hoe die koppierayt werkt heb ik hieronder maar het e.a. er bij gezet. Ik maak dit dessert trouwens vaak als ik visiste krijg. Als je het voor 2 personen maakt zou ik zeker de hoeveelheden halveren, tenzij je een echte chocaholic bent natuurlijk!!

Ingrediënten
- 250 ml houdbare slagroom of 200 ml en een scheut melk
- 200 g goede pure chocolade (70% cacao) voor de liefhebbers. Ik heb hem ook wel eens gemaakt met chocolade met een minder percentage en die smaakte ook zalig (die van de Aldi kwam goed uit de consumentengidstest!)
- 2 eidooiers
- 2 eetlepels cognac
- 10 g roomboter

Bereidingswijze
Verhit de room in een pan met dikke bodem tot hij bijna kookt. Zet dan de pan van het vuur, laat hem 1 minuut staan en meng daarna pas de in stukjes gebroken chocolade door de room. Roer tot de chocolade gesmolten en egaal met de room gemengd is. Klop nu de eidooiers en de cognac erdoor. Laat wat afkoelen en roer dan de boter erdoor tot een smeuïg geheel. Giet de gladde massa in eierdopjes (of kopjes of eenpersoonspotjes). P.S. Het kan gebeuren dat de chocolade lijkt te schiften als je de boter erdoor mengt terwijl de chocolade nog niet voldoende is afgekoeld. Als dat gebeurd moet je het mengsel gewoon nog wat verder laten afkoelen. Klop er dan wat koude melk door tot het mengsel weer een glad wordt.

De titel geeft al aan dat dit een fluweelzacht toetje is. Het is echter ook best machtig en vandaar dat ik ze in eierdopjes doe. Zo kun je er met meer mensen van genieten. Lekker is ook om er koekjes (naar keuze) in te steken om ze daarmee op te lepelen. Als je het te zwaar vind kun je er de eiwitten opgeklopt aan toevoegen, dan wordt het wel een totaal ander gerecht (chocolademousse) maar ook zeer smakelijk. Wees trouwens niet bang dat je de cognac zult proeven zoals je cognac kent, het geeft je chocola een mooie diepe volle smaak. In december kun je bij de AH dit toetje in glaasjes kopen. Die heb ik dus gelijk aangeschaft en die glaasjes gebruik ik nu met dit recept. Daar garneren ze het toetje met een soort vlokken van chocolade, ook heerlijk en feestelijk!

Het recept 'Jamie Oliver: chocolade potjes' is afkomstig uit het kookboek The Naked Chef is terug van Jamie Oliver. © Kosmos Uitgevers. Op www.iensrecepten.nl/recept/chefs/jamie-oliver-chocolade-potjes vind je het originele recept.

dinsdag 27 oktober 2009

Allerlekkerste eiersalade die je ooit mag eten!!!


Ik kom nog wel eens op feestjes en daar staat ie heel vaak op tafel; de zelfgemaakte eiersalade. Nu ben ik (ondanks deze site) absoluut geen culinair wonder, maar wat ik daar in de bakjes zie vind ik echt niet om te eten. Vaak is de eiersalade ten eerste geprakt. Ik vind dit er onsmakelijk uitzien. Ten tweede zijn er vaak allerlei (teveel) kruiden en specerijen aan toegevoegd waardoor je nog lang na loopt te smakken met een kerriesmaak of waarbij de dooier met teveel zout aan je gehemelte plakt. Ik zal hier zwijgen over de eiersalade van de supermarkt... want daar hoef je bij mij helemaal niet mee aan te komen! Kortom, ik ben een verwend kreng en ik vind het allemaal niet te knagen.

Gelukkig valt over smaak niet te twisten en iedereen die zich in het bovenstaand niet herkend moet lekker die ouderwetse hap blijven eten. Herken je dit verhaal en denk je, tja, ik wil wel eens wat anders. Probeer dan mijn eiersalade en je bent misschien wel om. Ik maak deze nu zo'n jaar of 7 en ik wil hem echt niet meer anders eten. Ik ben zo benieuwd hoe jij hem vind!

Ingrediënten

- 4 eieren
- flinke klodder mayonaise (3 el)
- peper en zout
- scheut chilisaus (1,5 el)
- bieslook (kan/mag ook zonder)

Bereidingswijze

Kook de eieren hard (over de minuten valt ook te twisten maar ik doe 6-8) en snijd ze na het afkoelen met de eiersnijder in plakjes. Verdeel de plakjes in een brede schaal of in een ruim bakje. Schep er de mayonaise op (nog niet roeren) en de chilisaus. Peper en zout er overheen malen met de molen. Roer dit heel zacht door met een vork. Belangrijk is dat de mayonaise en de chilisaus verdeeld worden met het ei maar niet dat je de eieren helemaal kapot roert. Een paar keer met je vork roeren is dus voldoende. Geloof het of niet, maar je salade is klaar. Smeer dit op een bruin broodje met wat salade en smullen maar. Op toastjes smaakt hij ook erg lekker.

maandag 26 oktober 2009

Belgisch stoofvleespotje




Dit recept heb ik nog niet heel vaak gemaakt. Toch hoort het inmiddels wel bij m'n favorieten. Als dit in de oven staat te sudderen krijg ik er al helemaal zin in. Deze pan gaat bij ons thuis trouwens wel snel leeg, zelfs de jus is heerlijk met een stukje witbrood. Over brood gesproken. Sommige bereiden het met een stuk brood of ontbijtkoek er in. Ik maak hem gewoon zonder. Als je wil kan het brood er gewoon bij hoor, maar als de saus te dun is (wat hij trouwens bij mij nooit is) dan kun je hem altijd inkoken. Wat ook lekker is; de saus invriezen en later bij je stamppot serveren. Zorg trouwens dat je het vlees echt niet in te grote gedeeltes in de pan bakt. Ook moet je het snel bakken zodat het haar vocht niet verliest. Succes met het bereiden en veel plezier met het op te eten!


Ingrediënten

- Ongeveer 750 gram runderlappen op kamertemperatuur
- 2 grote uien
- 4 tenen knoflook
- 2 eetlepels bloem
- flesje bier (oud bruin maar met ander donker bier is het ook zalig) of 2 glazen rode wijn
- 300 ml kokend water (rechtstreeks uit de waterkoker)
- blikje tomatenpuree
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel suikersiroop of 2 eetlepels suiker opgelost in water
- 1 takje verse tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
- blaadje laurier



Bereidingswijze


Vlees in repen of blokjes snijden en bestrooien met de bloem. Uien snijden en de knoflook in stukjes snijden. In België wordt hij ook wel geserveerd met zilveruitjes in plaats van gewone ui. Gebruik je gietijzeren pan of anders een pan met een dikke bodem. Vlees in olie met boter of croma snel bruin bakken. Als je flinke runderlappen heb bak het dan in gedeeltes gaar. Als het vlees bruin ziet haal het dan uit de pan en leg het even op je snijplank of een bordje. In het overgebleven vet bak je de uien gaar en tegen die tijd voeg je de knoflook toe. Tot slot voeg je de kruiden, de mosterd, de azijn en de tomatenpuree toe. Laat dit even meebakken en voeg dan het vlees weer toe schenk er dan het kokende water, het bier en de siroop bij. Zet het geheel in een voorverwarmde oven op 150 graden of op het allerlaagste pitje. Laat het geheel 2 uur in de oven sudderen. Heerlijk!

Uiteraard smaakt dit gerecht heerlijk met zelfgemaakte frieten. Aardappelpuree vind ik er ook lekker bij (vooral omdat je de jus dan er lekker doorheen kan roeren). Serveer het verder met een mooie wintergroente naar keuze. Rode kool, spruitjes, etc.etc. In de wintermaanden is dit recept onze favoriet met de stoofpeertjes.



zondag 25 oktober 2009

Lekkerste marinade voor ribkarbonades (koteletten)



Deze marinade heb ik min of meer zelf verzonnen en sinds ik deze maak, maak ik hem eigenlijk nooit meer anders. Ik heb alle kruiden op dezelfde plek staan in m'n kastje (bij elkaar) en als ik dan ga marineren gooi ik ze allemaal in een schaal bij elkaar en kom ik tot dit overheerlijke resultaat. Het lekkerste vind ik het ook uit de grillpan en je snapt wel dat ik deze marinade bij de BBQ ook niet oversla.
Koteletten van de grill met een heerlijke zelfgemaakte marinade maak je als volgt:

Ingrediënten

- plantaardige olie
- balsamico azijn (een goede beetje dikke) gebruik 1/3 of 1/4 deel van wat je aan olie hebt
- peper en zout
- knoflookpoeder
- uienpoeder
- paprikapoeder
- honing
- ketjap

Bereidingswijze

Meng alles door elkaar met een garde en doe er de koteletten bij. Als de honing niet vloeibaar genoeg is zet hem dan heel even in de magnetron. Het scheutje ketjap doe ik meer voor de mooie donkere kleur dan voor de smaak. Zorg dat je grillpan zo heet is dat hij gaat walmen en grill je koteletten in no-time heerlijk gaar!!

Het meeste gebruik ik de marinade voor ribkarbonades (ook wel koteletten genoemd), varkensfiletlapjes. In Amerika noemen ze ze porkchops en daar smullen ze er ook op deze manier van (koningen van de grill). Mocht je nu niet weten welke soorten vlees dit zijn kijk dan eens op www.vlees.nl daar staat bij het onderwerp 'vraag en antwoord' een tabje met een vleesABC waar je ze kunt herkennen. Als je dan de volgende keer bij de slager of in de supermarkt staat dan weet je zeker wat ik bedoel.
Mocht je trouwens geen knoflook- en uienpoeder in huis hebben dan kun je deze uiteraard ook weglaten of vervangen door de vers, fijn gesnipperde variant. Als je het vlees een paar uur van tevoren marineert is het nóg lekkerder!


n.b.
Naar aanleiding van wat vragen over dit recept staan hieronder enkele hoeveelheden voor de marinade.
- 50 ml olie
- 20 ml balsamico-azijn
- theelepel honing
- theelepel ketjap
- theelepel paprikapoeder
van alle andere kruiden 1 mespunt
mocht je marinade wat 'droog' in je schaal er uit zien dan kun je er altijd wat olie aan toevoegen. Ik gebruik trouwens meestal zonnebloemolie.

zaterdag 24 oktober 2009

Zeer makkelijke pasta! Zalm, roomkaas en courgette


Dit lijkt me echt de meest makkelijk te maken pasta ooit! Als ik echt heel erg weinig tijd heb en je toch iets lekkers op tafel wil zetten dan denk ik vaak aan dit recept. Het leuke is dat ik hem iedere keer weer anders weet te maken (zie onder het recept nog wat ideeën).


Ingrediënten

- spaghetti of tagliatella of een pastasoort naar keuze
- 1 ui
- klein teentje knoflook
- 1 courgette in blokjes gesneden
- gerookte zalm in blokjes of een bakje zalmsnippers
- roomkaas of creme fraiche
- eventueel bieslook of parmezaanse kaas
- peper en zout


Bereidingswijze

Als het water kookt en de pasta zit in de pan dan bak je het uitje in olie of boter aan. Als de ui een beetje bruin is en op smaak dan voeg je de courgette toe en die laat je even meebakken. Zet het vuur zachter en voeg de room en de knoflook toe. Als de pasta gaar is voeg je deze bij het roommengsel. Roer op het allerlaatste moment pas de zalmsnippers er doorheen.
Klaar!!
Voor een beetje extra kleur en smaak kun je er bieslook aan toevoegen. Mocht je een echte kaasliefhebber zijn dan kun je er parmezaanse kaas bij serveren.

Er zijn tal van variaties op dit gerecht te vinden. Je kunt het ook maken met verse zalm (die voeg je dan na de courgette toe) of zalm uit blik. Als je niet van zalm houd is het ook erg smakelijk met rivierkreeftjes. Ook kun je pesto aan de saus toevoegen. Andere varianten hebben dille, rozemarijn, basilicum of tijm als kruid. Ik vind de courgette er in blokjes leuk uit zien maar het kan natuurlijk ook in linten en dan ook je zalm in reepjes en je ui in ringen. Met tagliatella is dat dan weer een mooi zicht. Scheutje witte wijn door de saus is ook niet verkeerd. Met citroen, boursin of philadelpia, champignons, rode ui ipv gewone, kerstomaatjes, pijnboompitjes, tonijn ipv zalm...
Je leest het al, er zijn variaties te over. Maak je eigen pasta naar smaak!!!

vrijdag 23 oktober 2009

Pompoensoep (die iedereen kan maken)


Volgens mij zijn er op internet echt 38 miljoen recepten voor pompoensoep te vinden. Bij mij is het ooit begonnen met een pompoen die ik kreeg en dat ik dacht 'Wat moet ik daar nu toch mee!?!?' Die soep mislukte jammerlijk. Ik kan maar 1 tip geven en dat is geduld. Welke pompoen je ook gebruikt hij moet gewoon net zo lang op staan totdat alles zacht (tot moes) is. In het begin heb ik m'n messen bot gesneden op het schillen van die knoertharde pompoenen, tegenwoordig dus gewoon met schil en ik vind dat er dan meer smaak in zit en inderdaad meer kleur. Verder gebruik ik naar smaak wat wortelen, rozemarijn of aardappelen. Ook kun je wat bieslook voor de garnering gebruiken.

Ingrediënten

- 1 eetlepel margarine + scheutje olijfolie
- 2 uien
- paar teentjes knoflook in stukjes gesneden
- pompoen (halve kilo of iets daar in de buurt, groter mag ook) zonder de zaadjes en in blokken gesneden (van gelijk formaat)
- peper en zout
- 1 aardappel en paar wortelen in stukjes
- 1000 ml kokend water (of minder, hoe dik jij de soep wil hebben)
- 1,5 bouillonblokje
- scheutje room of een klodder créme fraiche per persoon


Bereidingswijze

Smelt de margarine en olijfolie in een pan. Bak de ui met knoflook enkele minuten tot deze glazig is op een matig vuur. Voeg de pompoen (en evt. de wortelen en de aardappelen) en een scheut water toe. Breng aan de kook en laat de pompoensoep gedurende 10 tot 20 minuten stoven/sudderen op een lager vuur. Dus net zo lang tot de pompoen helemaal zacht is. Tussendoor wel af en toe roeren. Wordt het te droog doe er dan nog een scheutje water bij, maar niet alles. Als alles helemaal zacht is voeg je de liter kokend water toe en de daarin opgeloste bouillonblokjes. Pureer de soep met een staafmixer tot een glad mengsel (pas op voor spetteren). Breng de pompoensoep op smaak met zout en peper. Garneer de pompoensoep met de room (of een klodder créme fraiche) en de bieslook en smullen maar.

Omdat ik meestal een flinke pompoen heb krijg ik ook een flinke pan vol soep. Deze vries ik in zodat ik de hele winter van mijn pompoensoep kan genieten! (wel zonder die room invriezen)

woensdag 21 oktober 2009

Overheerlijke frambozenpudding


Alhoewel de zomer nu toch wel echt voorbij is krijg ik altijd een zeer zomers gevoel van dit nagerecht wat ik ooit in de Allerhande las. Toch maak ik dit recept meer in het najaar omdat het een stevig gerecht is door de pudding. Ook maak ik best flinke porties. Nu kunnen frambozen op dit moment soms prijzig maar dan is het wellicht iets om voor volgend jaar te onthouden. Als de frambozen namelijk op de markt niet al te duur zijn dan schaf ik zoveel mogelijk doosjes aan. In oktober wil ik nog wel eens geluk hebben en zo zag ik zaterdag op de markt hele mooie én smakelijke frambozen. Onderweg naar huis snoep ik de helft al leeg en de frambozen die over zijn gaan in een ruime diepvrieszak plat in de vriezer. Ik doe de zakjes maar halfvol zodat ze los van elkaar bevriezen. Als ze dan diepgevroren zijn gaan ze bij elkaar in een zak (hersluitbaar). Zo kan ik er de hele winter van genieten. Ik zweer trouwens bij m'n extra vrieskist. Ik denk dat als je een beetje wil koken (en niet elke keer naar die supermarkt wil hollen) een goede diepvriezer onontbeerlijk is.

Ingrediënten

- 1 l melk
- 65 g custard (pak a 400 g)
- 1 zakje vanillesuiker
- 60 g suiker
- 75 g aardbeienjam of frambozenjam
- 6 beschuiten
- 1 bakje frambozen (125 g)

Bereidingswijze

Breng de melk aan de kook, houd 3-4 eetlepels koude melk achter. Meng de custard met de 2 soorten suiker en roer er de achtergehouden koude melk door. Maak een glad papje van de custard (zorg dat u alle klontjes eruit roert). Roer 3 eetlepels gekookte melk door het custardpapje. Schenk dit custardpapje al roerend door de rest van de gekookte melk en laat het op een laag vuur 2 minuten zachtjes doorkoken, blijf roeren. Laat de custard circa 10 minuten afkoelen. Verwarm de jam met 150 ml water en roer dit tot een sausje. Verkruimel de beschuiten, verdeel ze over de 6 glazen en schenk er de helft van het sausje op. Verdeel de custard over de glazen en schenk er tot slot de rest van het sausje over. Garneer met de frambozen en serveer de pudding nadat hij is afgekoeld.

In plaats van beschuit is het ook heel lekker te maken met; kaneelsbeschuitjes, cake, bastogne koeken en gemalen Maria-biscuitjes

Houd je niet zo van frambozen? (wat ik me overigens niet voor kan stellen) dan kun je ook bramen of aardbeien (die wel vers) gebruiken.

Verder kun je varieren met verschillende soorten jam (aardbeien, frambozen, bosvruchten, abrikozen, pruimenjam).

Geniet!!

maandag 19 oktober 2009

Tomatencrémesoep (de enige lekkere)




Vandaag heb ik deze overheerlijke soep gemaakt. Ik koop namelijk meestal deze in een zak van de Unox (net zo makkelijk en ik vind hem goed smaken) maar ik wilde die smaak evenaren en verbeteren, en dat is me dus gewoon gelukt!! Was dus de hele dag in jubelstemming, want ik had het al eerder geprobeerd en dat was jammerlijk mislukt.
Op internet vond ik talloze recepten maar er zat er niet één bij waarvan ik dacht 'ha dat is em'. Dus maar zelf het gaan uitzoeken én gevonden. Hij smaakt echt veel lekkerder omdat je proeft dat het verse tomaten zijn. Ook heeft de soep de mooie dikte, en de room maakt het af. Mooi dat ik dit met jullie kan delen. Ik hoop dat je er ook zo van gaat genieten als ik heb gedaan.

Ingrediënten

- 6 grote tomaten
- Grote ui
- 2 á 3 tenen knoflook
- Basilicum (diepvries)
- 1,5 kippenbouillonblokjes
- Takje tijm
- 25 gram boter
- 25 gram bloem
- 1,5 liter gekookt water
- Boter (blue band) (ongeveer 15 gram)
- Scheutje olie
- Theelepel suiker
- Blikje tomatenpuree
- Room (slagroom zonder suiker of crème fraiche)

Bereidingswijze

Zet de 1,5 liter water op. Ontvel de tomaten in dat water en snijd het harde stukje er uit en snijd de tomaten in stukjes.
Zet een grote pan op. Doe er de boter en de olie en en laat dit langzaam op heel zacht vuur zacht worden. Snijd de knoflook en ui in stukjes, doe deze in de pan. Zorg dat het gaat zweten (vuur niet hard zetten!). Voeg als de ui zacht is de peper, zout, schepje suiker en de tijm en de basilicum toe. Voeg de tomaat in stukjes en de bouillonblokjes toe. Schep met een soeplepel het water uit de andere pan in de pan met het mengsel. Als die pan leeg is droog hem dan af en doe er de boter in. Als deze zacht is meng er dan in 1x de bloem doorheen (roux maken). Voor degene die nog nooit een roux hebben gemaakt staat hieronder de uitleg, de anderen kunnen gewoon onder verder lezen.

Je smelt de boter, en voordat deze verkleurt, voeg je de bloem er in één keer bij. Roer met een houten spatel tot je een papje hebt. Houd het vuur laag. Blijf roeren, en laat de bloem enkele minuten garen. Begin dan met het toevoegen van de soep, die je van te voren hebt afgemeten in een maatbeker. (De soep kan koud of warm zijn). In het begin gaat er steeds een klein beetje soep bij. Zodra de eerste soep in de pan valt, verandert het papje in een deegje. Blijf roeren, dan komen er geen klontjes. Als je onzeker bent neem je maar een garde, maar eigenlijk heb je genoeg aan die houten spatel. Als de soep helemaal is opgenomen, giet je weer een kleine hoeveelheid soep erbij, en weer roeren tot een glad papje. Naarmate er meer soep is toegevoegd, kan er een grotere plens bij. Wacht echter iedere keer tot de soep helemaal is opgenomen en heeft geprutteld.

Hierna kun je kiezen of je de soep door de zeef haalt (passé vite) of er de staafmixer in zet.
Als de soep klaar is schenk je hem in soepkommen en je roert er een lepel room in.

Extra tips: als je het lekker vind kun je op het laatste nog wat stukjes gesneden tomaat er bij doen. Oh... en die soepstengel met parmaham omwikkeld van het plaatje is altijd lekker erbij natuurlijk!

zaterdag 17 oktober 2009

Hartige taart met broccoli, tomaat en gorgonzola


Dit recept heb ik uit een oud kookboek. Het is vegetarisch (voor de liefhebbers) en ik maak het al jaren. Ik maak het altijd op de simpele manier;met bladerdeeg. Maar je kan het ook met taartdeeg maken of zelf gemaakt bladerdeeg. Het is buiten het feit dat het een overheerlijke taart is ook nog eens een vegetarisch gerecht!

Als je geen liefhebber van gorgonzola of danish blue bent dan is feta of een andere pittige geitenkaas ook een optie. Ik zou er dan nog wel een lenteuitje bij doen zodat het niet te flauw gaat smaken. De blauwe kaas geeft de tomaat en courgette de bite.



Ingrediënten

- Halve struik broccoli
- 2 tomaten
- Blauwe aderkaas (50 – 75 gram) naar keuze (gorgonzola, danish bleu etc.)
- 3 eieren
- Slagroom of crème fraiche
- Handje geraspte kaas (belegen of oud)
- Eetlepel peterselie (vers of uit een potje)
- Bladerdeeg 4-5 plakjes
- Peper en zout

Bereidingswijze

Laat de bladerdeegplakjes ontdooien. Verwarm de oven voor op 190 graden. Snijd de broccoli in kleine roosjes. Kook de broccoli (ik doe ze na het wassen in een bakje in de magnetron) gaar. Snijd de tomaat in partjes. Klop de eieren los en doe er de room of crème fraiche bij. Roer er de peper, zout, geraspte kaas en de peterselie doorheen. Vet de quichevorm in (of bakblik als je die niet hebt) met een kwastje met olijfolie. Leg de plakjes bladerdeeg op de bodem. Rangschik de tomaat en de broccoli om en om. Kruimel de blauwe aderkaas er over. Giet het eiermengsel er overheen. Zet het 20-25 minuten in de oven totdat het een mooie kleur heeft. Warm serveren met een groene salade.

vrijdag 16 oktober 2009

Vis uit de oven met tomaat, pesto, courgette en aardappel



Ik heb wel even getwijfeld wat mijn 1e recept zou worden maar ik moet natuurlijk ergens beginnen!!

Dit recept zat ooit als receptenkaart in het blad ‘Seasons’ en later vond ik het in het Boer zoekt Vrouw-kookboek terug.

Officieel gebruik je kabeljauw, maar ik gebruik altijd een lekkere witte diepvriesvis die ik voorradig heb. Wel goed laten ontdooien en droogdeppen met keukenpapier.

Buiten dat ik het heerlijk vind is het ook iets leuks om je gasten voor te schotelen. Ik maak hem trouwens meestal in de herfst.. geen idee waarom!

Ingrediënten voor 4 personen

- 4 of 5 pommodori of gewone tomaten
- 1 kleine courgette, in plakken
- 3 grote aardappels of 400 gram gare aardappelplakjes
- 1 eetlepel olijfolie voor de schaal
- 100 gram tomatenpesto
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 tenen knoflook, gepeld
- zout en versgemalen peper
- 600 gram visfilet (kabeljauw, tilapia, pangasius, zeewolf)
- 75 gram geraspte belegen kaas
- 50 gram paneermeel (ik gebruik altijd de kruidenpaneermeel van haust)
- 2 eetlepels basilicumblad

Bereidingswijze

Snijd de tomaat in net zulke dikke plakken als de courgette. Gaar je aardappelen in de magnetron (of kook ze voor) en snijd ze in net zulke dikke plakken. Leg de tomaten, courgette en aardappelplakjes dakpansgewijs, om en om, in een met olijfolie ingevette ovenschaal.

Roer de pesto los met de olie en pers de knoflook erboven uit. Schep de helft van het mengsel over de groente en strooi er zout en peper over. Bestrijk de vis met de andere helft van het pestomengsel. Leg de vis op de groenten (of er tussen).

Meng de kaas, de paneermeel (of broodkruim) en basilicum (in smalle reepjes gesneden) in een kom en verdeel het mengsel over de schotel. Zet de schotel onder de warme grill tot de kaas goudbruin en de vis gaar is. Afhankelijk van de dikte van de vis doe je dat 10 - 15 minuten.

Serveertips: Hij kan ook van te voren gemaakt worden. Vul de schaal, maar zet hem nog niet onder de grill. Zet de schotel koud weg tot gebruik, maar niet langer dan 1 dag. Lekker met een frisse groene salade. Voor de smullers onder ons doe je er nog een sausje naar keuze bij.