maandag 26 oktober 2009
Belgisch stoofvleespotje
Dit recept heb ik nog niet heel vaak gemaakt. Toch hoort het inmiddels wel bij m'n favorieten. Als dit in de oven staat te sudderen krijg ik er al helemaal zin in. Deze pan gaat bij ons thuis trouwens wel snel leeg, zelfs de jus is heerlijk met een stukje witbrood. Over brood gesproken. Sommige bereiden het met een stuk brood of ontbijtkoek er in. Ik maak hem gewoon zonder. Als je wil kan het brood er gewoon bij hoor, maar als de saus te dun is (wat hij trouwens bij mij nooit is) dan kun je hem altijd inkoken. Wat ook lekker is; de saus invriezen en later bij je stamppot serveren. Zorg trouwens dat je het vlees echt niet in te grote gedeeltes in de pan bakt. Ook moet je het snel bakken zodat het haar vocht niet verliest. Succes met het bereiden en veel plezier met het op te eten!
Ingrediƫnten
- Ongeveer 750 gram runderlappen op kamertemperatuur
- 2 grote uien
- 4 tenen knoflook
- 2 eetlepels bloem
- flesje bier (oud bruin maar met ander donker bier is het ook zalig) of 2 glazen rode wijn
- 300 ml kokend water (rechtstreeks uit de waterkoker)
- blikje tomatenpuree
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel suikersiroop of 2 eetlepels suiker opgelost in water
- 1 takje verse tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
- blaadje laurier
Bereidingswijze
Vlees in repen of blokjes snijden en bestrooien met de bloem. Uien snijden en de knoflook in stukjes snijden. In Belgiƫ wordt hij ook wel geserveerd met zilveruitjes in plaats van gewone ui. Gebruik je gietijzeren pan of anders een pan met een dikke bodem. Vlees in olie met boter of croma snel bruin bakken. Als je flinke runderlappen heb bak het dan in gedeeltes gaar. Als het vlees bruin ziet haal het dan uit de pan en leg het even op je snijplank of een bordje. In het overgebleven vet bak je de uien gaar en tegen die tijd voeg je de knoflook toe. Tot slot voeg je de kruiden, de mosterd, de azijn en de tomatenpuree toe. Laat dit even meebakken en voeg dan het vlees weer toe schenk er dan het kokende water, het bier en de siroop bij. Zet het geheel in een voorverwarmde oven op 150 graden of op het allerlaagste pitje. Laat het geheel 2 uur in de oven sudderen. Heerlijk!
Uiteraard smaakt dit gerecht heerlijk met zelfgemaakte frieten. Aardappelpuree vind ik er ook lekker bij (vooral omdat je de jus dan er lekker doorheen kan roeren). Serveer het verder met een mooie wintergroente naar keuze. Rode kool, spruitjes, etc.etc. In de wintermaanden is dit recept onze favoriet met de stoofpeertjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten