maandag 7 december 2009

Bospaddenstoelensoep met room en mosterd

Deze soep doet het altijd leuk met de feestdagen, alhoewel ik hem ook op een winterse, regenachtige en donkere zondagmiddag tevoorschijn kan toveren. Zorg dat je lekkere bospaddestoelen kunt vinden en gebruik die voor je soep. Het schijnt ook met gedroogde paddestoelen te kunnen maar daar heb ik geen ervaring mee. Deze bospaddestoelensoep vind ik simpel, makkelijk, feestelijk en lekker.

Ingrediƫnten

- 5 lenteuitjes of 3 sjalotjes

- 500 g gemengde paddestoelen
- 50 g boter
- 1 el gehakte tijm
- 4 dl kruidenbouillon
- 1 glas witte wijn
- 100 ml melk
- 200 ml kookroom (of houdbare slagroom) of een potje creme fraiche
- 1 el grove mosterd
- peper en zout

Bereidingswijze

Hak de lenteuitjes fijn en houd het groene gedeelte apart. Borstel 400 g paddestoelen schoon en snijd ze in stukjes. Verhit de helft van de boter en bak hierin de uitjes en paddestoelen 3 min. Voeg de tijm, bouillon, witte wijn en melk toe en kook zachtjes 10 min. Borstel de rest van de paddestoelen schoon (met een schoon en droog sponsje), snijd ze in plakjes en bak ze in de rest van de boter goudbruin. Pureer de soep met de staafmixer. Roer room, de gebakken paddestoelen en de mosterd erdoor en verwarm de soep. Voeg peper en zout naar smaak toe en bestrooi de soep met het groen van de lenteuitjes. Als je sjalotjes hebt gebruikt kun je ze met peterselie (diepvries of anders gedroogd) garneren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten